Inflaţia în Rusia a accelerat în iunie, arată datele publicate miercuri de Serviciul de Statistică Rosstat, înainte de reuniunea Băncii Centrale, unde ar urma să fie anunţată majorarea dobânzii, pentru prima dată în mai mult de un an, transmite Reuters.
Anul trecut, Banca Rusiei a inversat treptat majorarea în regim de urgenţă a dobânzii de politică monetară până la 20%, decisă la finele lunii februarie, după declanşarea invaziei din Ucraina. Însă, în ultimele luni, a menţinut neschimbat costul creditului, după ultima reducere până la 7,5% în septembrie.
Dar, de atunci, Banca Centrală a Rusiei şi-a schimbat abordarea, iar analiştii intervievaţi de Reuters se aşteaptă ca la reuniunea din 21 iulie să fie majorată dobânda la 8%, pe fondul sporirii presiunilor inflaţioniste, în urma deprecierii rublei şi a lipsei de forţă de muncă.
Ce arată datele despre economia Rusiei
Rata anuală a inflaţiei a urcat la 3,25% în iunie, de la 2,51% în mai, în timp ce analiştii intervievaţi de Reuters estimau un nivel de 3,3%.
În iunie, comparativ cu mai, indicele preţurilor de consum a crescut cu 0,37%, după un avans de 0,31% luna precedentă, în timp ce analiştii intervievaţi de Reuters estimau un nivel de 0,4%.
Într-un set diferit de date publicate miercuri, Ministerul Economiei din Rusia a informat că rata anuală a inflaţiei se situează la 3,59%, în creştere faţă de 3,35% în urmă cu o săptămână.
În ultimele luni rata anuală a inflaţiei a scăzut sub ţinta Băncii Centrale de 4%, ca urmare a efectului de bază ridicat, dar acum creşte din nou.
Până la finalul anului Banca Centrală a Rusiei se aşteaptă la o inflaţie de 4,5%-6,5% şi anul viitor speră să readucă inflaţia spre ţinta de 4%.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.