Compania IEMZ Kupol, o subsidiară a gigantului rus de arme Almaz-Antey, a produs, într-un an, peste 2.500 de Garpiya. Mai precis din iulie anul trecut până în iulie 2024. În orice caz, așa reiese din documentele consultate de Reuters: un contract de producție, corespondeța companiei și raportul financiar. Contactați de Reuters, IEMZ Koupol și Almaz-Antey nu au răspuns la o solicitare de comentarii.
Această dronă a fost desfășurată împotriva țintelor civile și militare din Ucraina. A provocat pagube materiale, dar și victime în rândul populației și al forțelor armate ucrainene, potrivit celor două surse care au vorbit sub acoperirea anonimatului și care au cerut jurnaliștilor de la Reuters să nu divulge anume detalii din documentele puse la dispoziția agenției de presă.
INCLUSIV FOTOGRAFII
În plus, sursele au prezentat inclusiv folografii cu o dronă Garpiya distrusă, dar fără a oferi alte detalii. Imaginile, ce par să provină din Ucraina, nu au putut fi confirmate din surse independente.
„Putem trage concluzia că Rusia se bazează acum mai mult pe producția internă și, evident, pe China, având în vedere că și Ucraina depinde de componentele chineze pentru producția de drone”, notează Samuel Bendett, de la „Center for a New American Security”, un think tank cu sediul la Washington. Până acum, Rusia s-a folosit în principal pe tehnologia iraniană.
MOTOR PRODUS ÎN CHINA
Din februarie 2022, Iranul a furnizat Rusiei peste o mie de drone „kamikaze” Shahed-136 de la invazia Ucrainei, anunța, în mai anul trecut, președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Autoritățile de la Teheran, care neagă livrarea de drone în Rusia, au refuzat să comentează informațiile referitoare la Garpiya-A1.
Ministerul de Externe al Chinei a declarat pentru Reuters că Beijingul controlează strict transferul de tehnologie pentru uz militar, inclusiv drone. „În ceea ce privește criza ucraineană, China s-a pronunțat de la bun început în favoarea dialogului și a reglementării situației pe cale pașnică, prin negocieri politice”, a spus un reprezentant al diplomației chineze. Tot el a precizat că în relațiile comerciale cu Rusia nu există restricții.
PESTE 10 MILIOANE DE EURO
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut săptămâna trecută Chinei să suspende ajutorul militar acordat Rusiei, care, a subliniat șeful Alianței, contribuie la prelungirea conflictului.
Garpiya-A1 seamănă foarte mult cu Shahed, dar este echipat cu un motor Limbach L-550 E, potrivit agenției europene de informații care a furnizat informații Reuters. Acest motor, proiectat și fabricat în Germania, este acum produs în China de Xiamen Limbach. Compania a refuzat să comenteze.
Reuters a putut vedea un contract în valoare de peste un miliard de ruble (10 milioane de euro) semnat la începutul anului trecut între Ministerul rus al Apărării și IEMZ Kupol pentru producția de drone, asigurată de o fostă fabrică de ciment din Ijevsk, un oraș din regiunea Udmurtia, din vestul Rusiei, întreprindere cumpărată de Kupol în 2020.
PUȚIN SUB 300 DE KILOGRAME
Un prototip al Garpiya a fost testat în prima jumătate a anului 2023, conform documentelor companiei. Producția a ajuns la câteva sute de unități în a doua jumătate a anului 2023 și a fost de aproximativ 2.000 de unități în prima jumătate a anului 2024, potrivit agenției europene de informații citate. Garpiya, care cântărește puțin sub 300 de kilograme, are o autonomie maximă de 1.500 de kilometri, se precizează în contract.
Un al treilea document obținut de Reuters - o comandă între TSK Vektor și Koupol, datând din primul trimestru al anului 2024 - detaliază livrarea a 100 de axe, carburatoare și alte piese de motor Limbach L-550 E vândute de două companii chineze: Juhang Aviation Technology și Redlepus Vector Industries, ambele cu sediul în Shenzhen.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.