Rusia pregătește invazia Ucrainei? Belarus, potențială linie de front

Matei Ion |
Data actualizării: | Data publicării:
Distrugătorul USS Carney, în Marea Neagră / Flickr / US Navy
Distrugătorul USS Carney, în Marea Neagră / Flickr / US Navy

Statele Unite trag un semnal de alarmă aliaților din Uniunea Europeană cu privire la faptul că Rusia ar putea lua în calcul o potențială invazie a Ucrainei, în contextul în care tensiunile dintre Moscova și blocul comunitar se amplifică din cauza migranților și a aprovizionării cu energie.

În condițiile în care Washingtonul monitorizează îndeaproape o acumulare de forțe rusești în apropierea graniței ucrainene, oficialii americani au informat omologii din UE cu privire la preocupările lor privind o posibilă operațiune militară, potrivit mai multor persoane familiarizate cu această chestiune. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a respins vineri raportul ca fiind "eforturi goale și nefondate de a exacerba tensiunile".

Se crede că evaluările se bazează pe informații pe care SUA nu le-au împărtășit încă cu guvernele europene, ceea ce ar trebui să se întâmple înainte de a se lua o decizie privind un răspuns colectiv, au declarat persoanele respective. Ele sunt susținute de dovezi disponibile public, potrivit unor oficiali familiarizați cu gândirea administrației. 

Un oficial de la Casa Albă a declarat joi seară că SUA se consultă cu aliații cu privire la această intensificare. Rusia spune că desfășurările militare pe teritoriul său sunt o chestiune internă și neagă orice intenții agresive, acuzând în același timp SUA de provocare prin prezența navelor de război în Marea Neagră în apropierea teritoriului său.

Ucraina negociază achiziționarea de rachete performante clasa ”sol-sol”

Rubla a slăbit după ce informația a fost făcută publică, coborând cu 0,5% față de dolar spre prima pierdere săptămânală din ultimele trei. Obligațiunile în ruble au scăzut pentru a doua zi, randamentul datoriei pe 10 ani urcând cu trei puncte de bază la 8,07%. Acțiunile s-au îndreptat spre cea mai mare scădere din ultimele două săptămâni.

Tensiuni similare au izbucnit în primăvară, când SUA și Organizația Tratatului Atlanticului de Nord au acuzat Rusia că a masat până la 100.000 de soldați, tancuri și avioane de război în apropierea graniței cu Ucraina. Criza s-a atenuat după ce președintele american Joe Biden l-a sunat pe președintele rus Vladimir Putin și i-a propus un summit care a avut loc în iunie.

Cea mai recentă mișcare de trupe și tancuri a Rusiei spre Ucraina l-a determinat pe directorul CIA, Bill Burns, să viziteze Moscova luna aceasta, unde a vorbit la telefon cu Putin. De asemenea, Angela Merkel, principalul interlocutor al lui Putin în Europa, i-a cerut miercuri acestuia să își folosească influența pe care o are pe lângă aliatul Rusiei, Belarus, pentru a dezamorsa criza provocată de miile de migranți din Orientul Mijlociu care încearcă să treacă granița cu Polonia pentru a intra în UE. Putin a refuzat. Ei au vorbit din nou joi.

Avertismentul SUA cu privire la Ucraina se adaugă la o situație mai recentă de impas între Polonia și Belarus, un aliat apropiat al Rusiei. Și se desfășoară pe fondul incertitudinii legate de creșterea livrărilor de gaz rusesc către Europa, în ciuda promisiunii lui Putin de a accelera livrările începând din această săptămână pentru a atenua criza de energie. El face presiuni pentru ca autoritățile europene de reglementare să aprobe rapid operarea gazoductului Nord Stream 2, de la Rusia la Germania, un proiect la care SUA și Ucraina s-au opus, considerându-l un risc de securitate.

Cum ar arăta un război NATO - Rusia? Ce spun experții

Rusia nu intenționează să înceapă acum un război cu Ucraina, deși Moscova ar trebui să arate că este pregătită să folosească forța dacă este necesar, a declarat o persoană apropiată Kremlinului. O ofensivă este puțin probabilă, deoarece trupele rusești s-ar confrunta cu rezistență publică la Kiev și în alte orașe, dar există un plan de răspuns la provocările din partea Ucrainei, a declarat un alt oficial. 

În contextul în care Occidentul pregătește noi sancțiuni împotriva Belarusului din cauza a ceea ce consideră a fi o criză a migrației fabricată, președintele Alexander Lukașenko a amenințat joi că va închide o conductă cheie care transportă gaz rusesc către UE dacă Polonia le închide granița. Cu toate acestea, vineri, Rusia a promis că își va îndeplini obligațiile de aprovizionare cu gaz către Europa, indiferent de amenințările Belarusului.

Rusia a orchestrat criza migranților dintre Belarus și Polonia și statele baltice - Lituania și Letonia au graniță comună cu Belarus - pentru a încerca să destabilizeze regiunea, au declarat doi oficiali ai administrației americane. 

Distrugătorul USS Donald Cook

Preocupările SUA cu privire la intențiile Rusiei se bazează pe dovezile acumulate și pe tendințele care poartă ecouri ale perioadei premergătoare anexării Crimeei de către Putin din Ucraina în 2014, a declarat un alt oficial al administrației. 

Va ieși cu SCANDAL! SUA și Ucraina fac în necaz Rusiei

Intențiile Moscovei

În timp ce statele-majore american și rus sunt în contact permanent, prezența navelor marinei americane în Marea Neagră, în apropierea Rusiei, este "absolut" un motiv de îngrijorare pentru Putin, a declarat Peskov săptămâna aceasta.

Informațiile pe care oficialii americani le-au împărtășit despre Rusia la recentele întâlniri de la Bruxelles au fost neliniștitoare, a declarat una dintre persoanele familiare. O altă persoană a subliniat că nu există nicio modalitate de a cunoaște adevăratele intenții ale Moscovei și care ar putea fi următoarea sa mișcare sau când.

Ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba, care s-a întâlnit miercuri la Washington cu secretarul de stat Antony Blinken, a părut să sugereze că SUA i-au împărtășit cel puțin unele informații noi. 

"Ceea ce am auzit și am văzut astăzi la Washington D.C. corespunde propriilor noastre constatări și analize, adaugă câteva elemente noi care ne permit să avem o imagine mai bună și mai cuprinzătoare", a declarat Kuleba într-o conferință de presă comună cu Blinken. Situația din Belarus este o "potențială linie de front" și nu trebuie subestimată, a spus el.

Statele Unite nu au informații clare ”cu privire la intențiile Moscovei" față de Ucraina, a declarat Blinken reporterilor. "Preocuparea noastră este că Rusia ar putea face greșeala gravă de a încerca să refacă ceea ce a întreprins în 2014".

Rusia: Aderarea Ucrainei la NATO va fi o „linie roșie” pentru Moscova

Ucraina și Rusia se află în conflict de când Putin a răspuns la revoluția ucraineană din 2014, care l-a înlăturat pe președintele pro-Moscova, prin confiscarea Crimeei. De asemenea, Rusia a sprijinit separatiștii din estul Ucrainei într-un război care a ucis peste 13.000 de persoane.

Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa, care monitorizează situația în baza unui acord din 2015, a declarat miercuri că misiunea sa a fost martoră la cele mai multe încălcări ale încetării focului din iulie 2020 în ultima săptămână din octombrie.

Unii analiști susțin că Putin ar putea crede că acum este momentul să oprească apropierea mai strânsă a Ucrainei cu Occidentul înainte ca aceasta să progreseze mai mult. 

"Ceea ce pare să se fi schimbat este evaluarea Rusiei cu privire la direcția în care se îndreaptă lucrurile", a declarat Samuel Charap, politolog senior la RAND Corporation. "Se pare că au ajuns la concluzia că, dacă nu fac ceva, liniile de tendință se îndreaptă spre pierderea Ucrainei de către Rusia".

Rușii nu se mai dau duși din coasta Ucrainei

Potrivit firmei de informații din domeniul apărării Janes, recenta desfășurare rusă a fost ascunsă, având loc adesea noaptea și fiind efectuată de unități terestre de elită, în contrast cu acumularea destul de deschisă din primăvară. 

Ucraina și-a declarat ambiția de a adera la UE și la NATO, spre furia Moscovei. În timp ce oficialii de la Kremlin se laudă adesea în privat că forțele rusești ar putea ajunge rapid la Kiev, ar fi mult mai dificil să mențină controlul asupra unei țări de 44 de milioane de locuitori, pe fondul condamnării internaționale. 

Putin a avertizat națiunile rivale în aprilie că "vor regreta mai mult decât au regretat vreodată" dacă trec de "linia roșie" a Rusiei în materie de securitate. Vicepreședintele Camerei inferioare a parlamentului rus, Piotr Tolstoi, a declarat că "toată Ucraina va face parte din Rusia și nu va exista nicio Ucraina" într-o dezbatere difuzată luna trecută de postul rusesc NTV. 

"Sper că acum întreaga lume vede clar cine vrea cu adevărat pacea și cine concentrează aproape 100.000 de soldați la granița noastră", a declarat președintele ucrainean Volodymyr Zelenskiy într-un discurs adresat națiunii miercuri seara. "Presiunea psihologică din partea Rusiei nu are niciun impact asupra noastră, serviciile noastre de informații au toate informațiile, armata noastră este pregătită să respingă oricând și oriunde."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9759
Diferența 0.0010
Zi precendentă 4.9749
USD
Azi 4.8284
Diferența 0.0000
Zi precendentă 4.8284
Schimb
in
EUR flag1 EUR = 4.9759 RON
USD flag1 USD = 4.8284 RON
GBP flag1 GBP = 5.8939 RON
CHF flag1 CHF = 5.2980 RON
AUD flag1 AUD = 2.9955 RON
DKK flag1 DKK = 0.6669 RON
CAD flag1 CAD = 3.3512 RON
HUF flag1 HUF = 0.0120 RON
JPY flag1 JPY = 0.0310 RON
NOK flag1 NOK = 0.4242 RON
SEK flag1 SEK = 0.4329 RON
XAU flag1 XAU = 419.8038 RON
Monede Crypto
1 BTC = 502938.84RON
1 ETH = 15972.83RON
1 LTC = 606.69RON
1 XRP = 15.60RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: Error% p.a.
ROBOR:
3 luni: 5.93%
6 luni: 5.97%
12 luni: 5.99%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
IndiceUltima valoareVariatie
BET16927.96-0.51%
BET-BK3177.08-0.52%
BET-EF918.80-0.43%
BET-FI63133.33-0.10%
BET-NG1227.02-0.12%
BET-TR37328.97-0.51%
BET-TRN36283.70-0.51%
BET-XT1462.93-0.47%
BET-XT-TR3171.25-0.47%
BET-XT-TRN3089.00-0.47%
BETAeRO879.90-0.73%
BETPlus2500.95-0.53%
RTL37682.56-0.48%

Opinii

Muncitor uzină siderurgică / sursa foto: Freepik.com

UGIR: Privatizările necontrolate pot expune România la riscuri pe termen lung

Apărarea, energia, resursele minerale,...

Adrian Negrescu

Verdict nemilos. Adrian Negrescu: Românii vor reveni la covrigi, ca în anii 1990

Analistul financiar Adrian Negrescu schițează...

Mircea Coșea

Comunicate de presa

Foto: pexels.com
Consiliul Concurenței / Foto: DCBusiness
La bursă / FOTO: Freepik

Analiza Freedom24: Ce companii s-ar putea lista la bursă în 2025

Analiștii de la Freedom24, platforma de...


POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel