Odată cu asta, țara își propune ca până atunci producătorii interni să reprezinte 70% din piață, a declarat sâmbătă agenția de știri TASS, care l-a citat pe prim-vicepremierul Andrei Belousov.
Dronele au fost utilizate pe scară largă de Moscova și Kiev de la invazia Rusiei în Ucraina iar ambele părți își sporesc producția militară pe măsură ce războiul se prelungește, informează Reuters.
"Volumul anual de producție de vehicule aeriene fără pilot (UAV) este planificat la 32.500 de unități", a declarat Belousov pentru TASS. "Acest lucru este de aproape trei ori mai mare decât volumul actual de producție.
"În același timp, se planifică ca ponderea să reprezinte 70% din piața acestui tip de UAV".
Moscova a folosit tot mai des dronele Shahed de producție ieftină, de fabricație iraniană, cunoscute în Ucraina pentru motoarele lor zgomotoase pe benzină, în atacuri aeriene asupra infrastructurii ucrainene aflate mult în spatele liniilor de front ale războiului din estul și sudul țării.
Investiții majore în producția rusească de drone
Rusia va finanța proiectul național privind dronele cu 696 de miliarde de ruble (7,66 miliarde de dolari) până în 2030, a declarat Belousov, care va publica mai multe detalii în această lună.
Anul trecut, președintele Vladimir Putin a declarat că dronele ar putea fi folosite în mai multe industrii, nu doar în cea militară.
Inițial, dronele rusești au derutat apărarea aeriană ucraineană, deoarece erau mai greu de detectat decât rachetele, în timp ce doborârea dronelor fabricate ieftin cu rachete scumpe de apărare aeriană nu era cea mai rentabilă strategie.
Între timp, Ucraina a folosit intensiv drone FPV - drone mici destinate inițial uzului civil personal, dar modificate pentru câmpul de luptă - ca o opțiune ieftină, dar eficientă pentru recunoaștere și atacuri, o tactică pe care Rusia a copiat-o.
Ucraina a declarat în decembrie că în 2024 intenționează să producă peste 11.000 de drone de atac cu rază medie și lungă de acțiune, precum și un milion de drone FPV (first-person-view), foarte solicitate pe linia frontului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.