Ceea ce înseamnă o creștere de 30% a cheltuielilor militare. În timp ce Rusia este prinsă într-un conflict care se prelungește în Ucraina, camera superioară a Parlamentului a validat proiectul de lege pentru bugetul 2025-2027, la o săptămână după un vot similar în Duma de Stat, camera inferioară. Textul trebuie acum promulgat de președintele Vladimir Putin, un pas care nu ridică niciun dubiu.
Bugetul pentru apărare a fost stabilit, pentru 2025 la aproape 13.500 miliarde de ruble (aproximativ 119 miliarde de euro la cursul de schimb actual), reprezentând mai mult de 6% din PIB-ul Rusiei. În total, cel puțin 40% din bugetul federal pentru 2025 va fi dedicat anul viitor apărării și securității naționale.
Anul acesta, Rusia a avut un buget alocat apărării care a crescut cu 70% față de anul anterior și care, împreună cu investițiile în securitate, au reprezentat 8,7% din PIB, conform declarațiilor lui Vladimir Putin – o premieră în Rusia de la prăbușirea URSS, acum mai bine de 30 de ani.
Citește și Rubla e pe tobogan. Scăderea a luat prin surprindere economiștii
Inflația, împinsă în sus
Din 2022, Kremlinul a transformat, practic, economia într-una de război, cu accent pe sectorul de apărare și dezvoltând rapid complexul militar-industrial, în special prin recrutarea a sute de mii de noi angajați – o strategie care, totuși, a dus la creșterea inflației.
Deși, la sfârșitul lunii octombrie, Banca Centrală a Rusiei a ridicat rata dobânzii de bază la 21%, inflația rămâne în jur de 8,5% (de două ori mai mare decât obiectivul de 4%), reducând semnificativ puterea de cumpărare a rușilor, deja afectați de efectele sancțiunilor occidentale.
Cheltuielile militare nu par să scadă în următoarele luni, Vladimir Putin semnând la mijlocul lunii septembrie un decret care ordonă o creștere de aproape 15% a numărului de soldați, ridicând efectivele la 1,5 milioane, adică 1 rus activ din 50.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.