"Au trecut cinci ani de atunci. Dar nu a fost prezentată nici o davadă concretă", a reacţionat şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov într-un interviu pentru grupul media RBK. În ajun, Merkel a anunțat că deţine "probe" despre tentative "scandaloase" privind atacuri cibernetice ruseşti, referindu-se la atacurile care au vizat în 2015 camera inferioară a parlamentului german şi cancelaria.
Autorităţile germane au atribuit Serviciului de informaţii al armatei ruse (GRU) atacul cibernetic împotriva Bundestagului. În paralel cu acest atac cibernetic, hackerii ruşi ar fi intrat în posesia unor date personale din corespondenţa electronică a cancelarului în perioada 2012 - 2015. "Nu există nicio dovadă împotriva Rusiei", a insistat Lavrov.
Angela Merkel a denunţat de asemenea miercuri strategia de "denaturare a faptelor" de către Moscova şi a avertizat că Germania îşi rezervă dreptul să ia măsuri de retorsiune. În context, cancelarul german a evocat asasinarea la Berlin în 2019 a unui georgian de origine cecenă, justiţia germană suspectând şi în acest caz serviciile ruseşti. Cazul a declanşat o criză diplomatică între Germania şi Rusia: doi membri ai ambasadei ruse au fost obligate să părăsească Germania, pe motiv că nu"cooperează" cu anchetatorii.
Citește și Noul virus, la ușa lui Putin! Un colaborator apropiat are covid-19
În interviul pentru RBK, Serghei Lavrov a abordat şi situaţia legată de COVID-19 şi a declarat că Rusia ar fi ultima interesată să ascundă adevărul despre impactul epidemiei, ca răspuns la materiale apărute în publicaţii occidentale potrivit cărora datele oficiale ruse nu corespund realităţii. "Nu este glumă, este vorba de viaţa oamenilor şi să te joci cu ea este scandalos", a spus Lavrov, adăugând că "este la fel de scandalos de a încerca să profiţi de această situaţie (pandemia) pentru a arunca cu noroi într-o ţară sau alta".
Publicaţiile Financial Times şi New York Times au publicat recent materiale în care au menţionat că numărul real al persoanelor contaminate cu noul coronavirus este mult mai mare în Rusia decât comunică autorităţile. MAE rus a calificat aceste informaţii drept "simple speculaţii", iar vicepremierul rus Tatiana Golikova a declarat că Rusia "nu a manipulat statisticile oficiale", în timp ce Roskomnadzor (Agenţia Federală pentru Supravegherea Comunicaţiilor din Rusia) a decis să verifice dacă articolele respective nu se încadrează cumva în categoria de "ştiri false", aminteşte RBK.
Potrivit cifrelor oficiale, până în prezent în Rusia s-au înregistrat 262.843 de cazuri de COVID-19, dintre care 10.598 în ultimele 24 de ore, cu un număr total de 2.428 de decese provocate de această boală, dintre care 113 în ultima zi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.