Cercurile, care își fac apariția în lunile de primăvară și vară în diferite locuri ale lacului, rezistă de la câteva zile la câteva luni. În diamentru ele pot atinge 5-7 kilometri, astfel că nu pot fi văzute decât de la mari înălțimi, din elicopter sau avion.
Inițial, s-a crezut că apariția lor este cauzată de bulele de metan care se urcă spre suprafață, dar cercetările au demonstrat că pe fundul lacului Baikal nu există acumulări de hidrocarburi. Una dintre particularitățile acestor fenomene este culoarea albă din centru, înconjurată de un cerc de culoare închisă.
Formațiuni similare au fost observate în Mongolia, pe lacul Hubsugul, dar și pe lacul Telețk, din Altai. Se presupune că sunt specifice exclusiv lacurilor adânci.
Citește și Descoperire surprinzătoare în Egipt. Ceva nemaivăzut
Pentru a găsi o explicație, oamenii de știință au găurit gheața de pe lacul Baikal și au coborât senzori în apa rece. De asemenea, au fost analizate fotografiile în infraroșu realizate de sateliți care arătau modificările de temperatură din adâncul lacului. În 2016 s-a constatat că sub gheață s-a creat un vârtej, apa devenind brus mai caldă cu câteva grade decât cea din jur.
Cercetătorii au tras concluzia că cercurile de gheață se formează ca urmare a deplasării apei și a diferențelor de temperatură. Dacă acest aspect a fost elucidat, rămâne încă un mister mecanismul apariției acestor cercuri.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.