"Este timpul să scriu un mesaj de adio (...) După cum știți, de ceva timp nu m-am mai ocupat direct de treburile grupului Yandex Russia, iar anul acesta m-am văzut nevoit să mă retrag de tot, din toate funcțiile pe care le-am avut la nivel de conducere”, a scris omul de afaceri într-un mesaj intern adresat salariaților și confirmat pentru AFP de o sursă la curent cu schimburile.
La începutul lunii iunie, Voloj el a demisionat de la conducerea Yandex, principalul motor de căutare din Rusia, pe care l-a co-fondat în 1997, după ce a fost sancționat individual de Uniunea Europeană în legătură cu Ucraina.
"Yandex este proiectul vieții mele, dar nu numai al meu. Timp de 30 de ani am făcut acest lucru împreună, de la zero, în contextul unei competiții globale", a subliniat Arkadi Voloj, în vârstă de 58 de ani.
Ce se va întâmpla de acum înainte cu Yandex, cândva una dintre cele mai invidiate companii din Rusia? Greu de spus. Există, este adevărat, un plan de restructurare, definit de fostul șef al companiei ca fiind "perfect et rezonabil și necesar în condițiile actuale". Cum poate fi descifrată această catalogare este greu de spus având în vedere ce se întâmplă acum în Rusia.
Cert este însă că, la începutul lunii decembrie, Alexei Kudrin, un apropiat al președintelui Vladimir Putin, om care, de-a lungul anilor a făcut parte din Guvern, a fost ”sfătuitor” pe diferite probleme, a scris strategii și programe, a declarat că se alătură Yandex în calitate de "consilier de dezvoltare", la câteva zile după ce conducerea a anunțat că va urma o transformare.
Practic, compania va fi împărțită în două entități, una care va gestiona activitățile din Rusia și cealaltă pe cele din străinătate. Este de la sine înțeles că vor exista și două variante de ”conținut”, pentru că una trebuie să știe rușii și altceva trebuie să ajungă la cunoștința străinilor.
În plus, Yandex nu este cel mai important motor de căutare din Rusia, dar și un jucător dominant în domeniul serviciilor de taxi și de livrare într-o mare parte a lumii vorbitoare de limbă rusă.
Sectorul digital rusesc a fost grav afectat de sancțiunile occidentale împotriva Moscovei. De atunci, Kremlinul a încercat să înlocuiască produsele giganților occidentali care au părăsit țara, consolidându-și în același timp controlul asupra acestui sector strategic.
Citește și Deripaska vrea ca oligarhii ruși să ajungă la putere
De ce? Pentru că, explică oligarhul, de acești oameni depinde cât de repede se vor produse în Rusia "schimbări pozitive", iar acest lucru înseamnă că oamenii afaceri ai țării trebuie să se bucure de drepturile de care beneficiază alte grupuri - artiști, "jurnaliști cu simț patriotic" și personalul serviciilor de securitate.
Trebuie eliminate în Rusia barierele ridicate în calea oamenilor de afaceri de a accede la putere: ar trebui ridicate interdicțiile oficiale și neoficiale de a ocupa funcții de stat și municipale, de a participa la alegeri legislative și locale, iar aceștia ar trebui să aibă dreptul de a fi aleși în autoritățile municipale și regionale, în Consiliul Federației și în Duma de Stat.
Într-un articol scrie pentru cotidianul RBK, Deripaska subliniază că principalul demers ce trebuie făcut în acest sens este ... Citește mai departe AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.