Prin urmare, convocați de urgență la ministerul rus al Agriculturii și ținuți departe de urechile presei, exportatorii ruși au fost sfătuiți, deocamdată cu vorba bună, să nu vândă grâu la licitațiile internaționale sub prețul minim.
Potrivit agenției Reuters, care citează două surse la curent cu subiectul în cauză, recomandarea autorităților introduce, practic, un preț minim de facto de 250 dolari/tona metrică pentru grâul din Rusia, cel mai mare exportator de cereale din lume.
Acest preț minim este menit să reducă exporturile care au atins volume ridicate în ultimele săptămâni, în condițiile în care Rusia luptă cu inflație care a urcat la aproximativ 9%.
După întâlnire, Uniunea Exportatorilor de Cereale din Rusia a declarat că ministerul a cerut și exportatorilor să încheie acorduri directe cu cumpărătorii fără a trece prin terți și să nu furnizeze cereale rusești companiilor străine care au câștigat licitații internaționale sub noul preț.
Practica nefastă din ultimele luni, rezultat al activității viguroase și de dumpingul unor „noi” exportatori, trebuie eradicată”, a spus sindicatul. „Grânele rusești nu trebuie livrate consumatorilor doar de exportatori ruși”, a adăugat el. Una dintre sursele Reuters a declarat că ministerul a dat exportatorilor o săptămână pentru a implementa recomandările.
Uniunea a spus că potențialul rusesc de export de cereale a fost estimat la 55-57 de milioane de tone pentru sezonul 2024/25, iar un comerciant rus a declarat pentru Reuters că restricțiile anunțate i-au forțat pe exportatori să-și asume riscuri care au fost asumate anterior de companiile intermediare. „Nu avem suficiente instrumente de acoperire a riscurilor pentru exportatori”, a precizat respectivul comerciant
Creșterea taxelor de export
Rusia a anunțat anterior o creștere cu 41% a taxelor sale de export la grâu, de la 1.328,3 ruble (19,51 dolari) la 1.872 ruble (19,51 dolari) pe tonă, măsură văzută tot ca o pârghie de reducere a exporturilor. Noua taxă reflectă creșterea prețului grâului rusesc pe durata licitației saudite din 7 octombrie, care a variat între 230 și 243 dolari pe tonă.
Sindicatul a acuzat anterior exportatorii, fără a da nume, că expediază volume excesive la prețuri mici și a spus că va cere ministerului Agriculturii să revizuiască mecanismul de alocare a cotelor pentru a doua jumătate a sezonului. În sistemul actual, ministerul alocă cote de export pentru a doua jumătate a sezonului de export, în perioada 15 februarie - 30 iunie, cu volume în funcție de transporturile efectuate în primul semestru fără cote.
Un preț scăzut la pâine
Rusia și-a redus ușor estimarea oficială pentru recolta din acest an la 130 de milioane de tone, de la 132 de milioane de tone anterior, după ce vremea rea a afectat multe regiuni producătoare de cereale în acest an."Guvernul rus pare să ia măsuri serioase pentru a reduce exporturile de grâu; se pare că dorește să mențină cât mai jos prețurile la pâinea rusească", a spus un alt comerciant.
Firma independentă de consultanță Sovecon a publicat estimări semnificativ mai mici ale recoltei de cereale, prognozând o recoltă de 122,9 milioane de tone, în scădere față de 124,4 milioane de tone anterior, invocând randamente mai scăzute în regiunile producătoare de cereale din Siberia.
Fermierii ruși au recoltat până acum 122 de milioane de tone de cereale în greutate brută din 92% din suprafața însămânțată. Ministrul Agriculturii, Oksana Lut, a declarat că recolta din acest an a fost suficientă pentru a satisface nevoile naționale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.