Rusia a impus, de la 1 martie, o interdicție parțială la exporturile de benzină pe o perioadă de șase luni, pentru a preveni penuria de combustibil și pentru a împiedica creșterea prețurilor pe fondul valului de atacuri cu drone lansate de ucraineni asupra rafinăriilor rusești, care provocat numeroase defecțiuni.
Exporturile de combustibil au continuat către Uniunea Economică Eurasiatică și o serie de țări cu care Rusia are acorduri interguvernamentale directe privind aprovizionarea cu combustibil, cum ar fi Mongolia.
În 2023, Rusia a produs 43,9 milioane de tone de benzină și a exportat aproximativ 5,76 milioane de tone, sau aproximativ 13% din producție. Principalii importatori de benzină rusească sunt în principal țări africane, printre care Nigeria, Libia și Tunisia, precum și Emiratele Arabe Unite.
„Ministerul Energiei propune acum să ia în considerare posibilitatea de a permite reluarea exportului de benzină pentru o anumită perioadă”, a declarat viceprim-ministrul interimar Alexander Novak pentru agenția de presă Interfax.
El a mai spus că problema va fi analizată curând de guvern. Domnul Novak nu deține un rol permanent, întrucât noul guvern nu a fost anunțat oficial după învestirea lui Vladimir Putin pentru al șaselea mandat ca președinte al Rusiei.
"Până acum, măsurile luate la 1 martie pentru a interzice exporturile au funcționat pe deplin. Piața este saturată și chiar suprasaturată", a spus Novak.
Surse din industrie indică, de asemenea, că stocurile naționale de benzină sunt pline și că unele rafinării au fost nevoite să reducă procesarea primară a petrolului pentru a nu produce în exces combustibil.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.