Rusia, în cea mai gravă situație din ultimii 100 de ani

Oana Pavelescu |
Data publicării:
Rusia a intrat în incapacitate de plată
Rusia a intrat în incapacitate de plată

Rusia a intrat în incapacitate de plată a datoriei sale suverane în valută pentru prima dată în ultimul secol, punctul culminant al sancțiunilor occidentale tot mai dure care au blocat căile de plată către creditorii de peste granițele sale.  

Publicitate

Timp de luni de zile, țara a găsit căi ocolitoare a sancțiunilor impuse după invadarea declanșată de Vladimir Putin în Ucraina. Dar, la sfârșitul zilei de duminică, a expirat perioada de grație pentru aproximativ 100 de milioane de dolari din plățile de dobânzi prinse, scadente la 27 mai, un termen considerat un eveniment de neplată dacă este ratat.

Este un reper sumbru în transformarea rapidă a țării într-un paria economic, financiar și politic. Euroobligațiunile națiunii se tranzacționează la niveluri de depreciere de la începutul lunii martie, rezervele valutare ale băncii centrale rămân înghețate, iar cele mai mari bănci sunt izolate de sistemul financiar global. 

Dar, având în vedere daunele deja provocate economiei și piețelor, incapacitatea de plată este, de asemenea, mai mult simbolică pentru moment și contează prea puțin pentru rușii care se confruntă cu o inflație de două cifre și cu cea mai gravă contracție economică din ultimii ani. 

Rusia a respins desemnarea ca fiind în incapacitate de plată, afirmând că are fondurile necesare pentru a acoperi orice factură și că a fost forțată să nu plătească. În timp ce a încercat să iasă din această situație, a anunțat săptămâna trecută că va trece la serviciul datoriei sale suverane restante de 40 de miliarde de dolari în ruble, criticând o situație de "forță majoră" despre care a spus că a fost fabricată în mod artificial de Occident.

"Este un lucru foarte, foarte rar, în care un guvern care altfel are mijloacele necesare este forțat de un guvern extern să intre în incapacitate de plată", a declarat Hassan Malik, analist la Loomis Sayles & Company LP. "Va fi unul dintre cele mai mari defaulturi de tip "watershed" din istorie".

Firmele de rating, care ar trebui să facă declarații oficiale, au retras ratingurile acordate entităților rusești după impunerea sancțiunilor europene. Potrivit documentelor pentru obligațiunile a căror perioadă de grație a expirat duminică, deținătorii pot apela ei înșiși la una dacă proprietarii a 25% din obligațiunile în circulație sunt de acord că a avut loc un "Eveniment de neîndeplinire a obligațiilor". 

Odată cu depășirea ultimului termen limită, accentul se mută pe ceea ce vor face investitorii în continuare

Aceștia nu trebuie să acționeze imediat și pot alege să monitorizeze evoluția războiului în speranța că sancțiunile vor fi în cele din urmă atenuate, scrie Bloomberg. Timpul poate fi de partea lor: creanțele devin nule abia după trei ani de la data plății, conform documentelor obligațiunilor. 

Citește și: G7, decizii care vor paraliza Rusia. Liderii celor mai puternice economii iau măsuri drastice

"Cei mai mulți deținători de obligațiuni vor păstra o abordare de așteptare", a declarat Takahide Kiuchi, economist la Institutul de Cercetare Nomura din Tokyo.

Lupta Rusiei cu deținătorii de obligațiuni în caz de incapacitate de plată este abia la început

În timpul crizei financiare din Rusia și a prăbușirii rublei din 1998, guvernul președintelui Boris Elțîn a intrat în incapacitate de plată pentru 40 de miliarde de dolari din datoria sa locală, declarând în același timp un moratoriu asupra datoriei externe.

Ultima dată când Rusia a intrat în incapacitate de plată față de creditorii săi externi a fost acum mai bine de un secol, când bolșevicii conduși de Vladimir Lenin au repudiat în 1918 datoria uriașă a națiunii din epoca țaristă

Conform unor măsurători, aceasta se apropia de un trilion de dolari în banii de astăzi, potrivit lui Malik de la Loomis Sayles, care este și autorul cărții "Bancherii și bolșevicii: Finanțele internaționale și revoluția rusă". 

Prin comparație, la începutul lunii aprilie, străinii dețineau echivalentul a aproape 20 de miliarde de dolari în euroobligațiuni ale Rusiei.

"Este o scuză justificabilă să spui: "Oh, ei bine, sancțiunile m-au împiedicat să fac plățile, așa că nu este vina mea"?", se întreabă Malik. 

"Problema mai amplă este că sancțiunile au fost ele însele un răspuns la o acțiune din partea entității suverane", a spus el, referindu-se la invazia Ucrainei. "Și cred că istoria va judeca acest lucru".

Ministrul rus al finanțelor Anton Siluanov a respins joi situația ca fiind o "farsă"

Având în vedere că miliarde de dolari pe săptămână continuă să intre în visteria statului din exporturile de energie, în ciuda conflictului din estul Ucrainei, el a reiterat că țara are mijloacele și voința de a plăti.  

"Oricine poate declara ce vrea", a spus Siluanov și a adăugat că: "Dar oricine care înțelege ce se întâmplă știe că nu este vorba în niciun caz de o incapacitate de plată".

Comentariile sale au fost provocate de perioada de grație care s-a încheiat duminică. Fereastra de 30 de zile a fost declanșată atunci când investitorii nu au reușit să primească plățile cupoanelor datorate pentru obligațiunile denominate în dolari și euro la 27 mai. 

Banii au rămas blocați după ce Trezoreria SUA a lăsat să expire o portiță de sancțiune, eliminând o scutire care a permis deținătorilor de obligațiuni americani să primească. O săptămână mai târziu, agentul de plată al Rusiei, National Settlement Depository, a fost, de asemenea, sancționat de Uniunea Europeană. 

Ca răspuns, Vladimir Putin a introdus noi reglementări care prevăd că obligațiile Rusiei privind obligațiunile în valută sunt îndeplinite odată ce suma corespunzătoare în ruble a fost transferată agentului de plată local. 

Ministerul de Finanțe a efectuat joi și vineri ultimele plăți de dobânzi, echivalente cu aproximativ 400 de milioane de dolari, în conformitate cu aceste reguli. Cu toate acestea, niciuna dintre obligațiunile suport nu are termeni care să permită decontarea în moneda locală.

Până în prezent, nu este clar dacă investitorii vor folosi noul instrument și dacă sancțiunile existente le vor permite să repatrieze banii.

Potrivit lui Siluanov, nu are prea mult sens ca creditorii să solicite o declarație de incapacitate de plată prin intermediul instanțelor, deoarece Rusia nu a renunțat la imunitatea sa suverană și nicio instanță străină nu ar avea jurisdicție. 

"Dacă în cele din urmă ajungem în punctul în care sunt revendicate activele diplomatice, atunci acest lucru echivalează cu ruperea legăturilor diplomatice și intrarea într-un conflict direct", a spus el. "Iar acest lucru ne-ar plasa într-o lume diferită, cu reguli complet diferite. Ar trebui să reacționăm în mod diferit în acest caz - și nu prin canale legale". 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9748
Diferența 0.0000
Zi precendentă 4.9748
USD
Azi 4.786
Diferența 0.0000
Zi precendentă 4.786
Schimb
in
EUR flag1 EUR = 4.9748 RON
USD flag1 USD = 4.7860 RON
GBP flag1 GBP = 6.0002 RON
CHF flag1 CHF = 5.3158 RON
AUD flag1 AUD = 2.9837 RON
DKK flag1 DKK = 0.6668 RON
CAD flag1 CAD = 3.3250 RON
HUF flag1 HUF = 0.0121 RON
JPY flag1 JPY = 0.0305 RON
NOK flag1 NOK = 0.4199 RON
SEK flag1 SEK = 0.4324 RON
XAU flag1 XAU = 402.6698 RON
Monede Crypto
1 BTC = 457423.72RON
1 ETH = 16080.15RON
1 LTC = 496.40RON
1 XRP = 10.37RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: Error% p.a.
ROBOR:
3 luni: 5.93%
6 luni: 5.97%
12 luni: 5.99%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
IndiceUltima valoareVariatie
BET16857.730.77%
BET-BK3152.260.73%
BET-EF916.020.81%
BET-FI61313.55-0.15%
BET-NG1213.860.52%
BET-TR37174.130.77%
BET-TRN36133.200.77%
BET-XT1454.820.64%
BET-XT-TR3153.690.64%
BET-XT-TRN3071.880.64%
BETAeRO871.90-0.19%
BETPlus2492.100.74%
RTL37504.830.66%

Comunicate de presa

BVB / FOTO: Facebook BVB

CEC Bank a listat o emisiune de obligaţiuni în valoare de 300 de milioane de euro

CEC Bank a listat vineri pe Piaţa Reglementată...

O finanțare de peste 100 milioane euro

Investiție în viitor: Guvernul și FEI lansează un program pentru inovare

Ministerul Investițiilor și Proiectelor...

Oameni de afaceri / Foto: Freepik

POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel