Un viceprim-ministru al guvernului interimar afgan, Abdul Salam Hanafi, care a jucat un rol important în negocierile de pace cu SUA, este cea mai importantă personalitate care participă la discuțiile de la Moscova.
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că prioritatea guvernului său este de a încuraja talibanii să formeze o administrație incluzivă care să cuprindă și alte forțe politice. În timp ce Rusia, ca și China, și-a păstrat ambasada deschisă la Kabul, în timp ce guvernele occidentale se grăbeau să-și evacueze diplomații, nu a recunoscut guvernarea talibanilor. Guvernul interimar este dominat de adepții liniei dure a talibanilor.
Statele Unite, care au participat anterior la așa-numitele discuții "Format Moscova", nu mai participă de data aceasta din cauza demisiei emisarului american în Afganistan, Zalmay Khalilzad. Acesta a fost înlocuit de adjunctul său, Tom West.
Averea uriașă ”lasată” talibanilor după retragerea din Afganistan
Președintele rus Vladimir Putin a îndemnat SUA să deblocheze treptat bunurile afgane, avertizând că lipsa de fonduri ar putea împinge talibanii spre traficul de arme și droguri.
Uniunea Europeană a anunțat la începutul acestei luni un pachet de ajutor umanitar de urgență în valoare de un miliard de euro (1,16 miliarde de dolari).
Săptămâna trecută, Putin le-a spus omologilor din fosta Uniune Sovietică că există o amenințare reală de recrudescență a activității extremiste în regiune în urma preluării puterii de către talibani. Rusia estimează că există 2.000 de luptători ai Statului Islamic masați în nordul Afganistanului, ai căror lideri plănuiesc să își extindă influența în statele din Asia Centrală și în regiunile rusești, a spus el.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.