Peste 1300 de oameni, mai exact 1312, au fost reținuți de forțele de ordine în prima zi de proteste care au cuprins întreaga Rusia după ce președintele Vladimir Putin a anunțat mobilizare parțială pe fondul războiului din Ucraina unde lucrurile nu merg, este mai mult decât evident, așa cum trebuie. Potrivit informațiilor de la fața locului, neconfirmate oficial, desigur, mai mult de jumătate dintre persoanele arestate au fost femei.
Demonstrații au avut loc în toate marile orașe ale Rusiei, începând cu Moscova, Sankt Petersburg, Tomsk sau Ekaterinburg. Cu precădere tineri, dar și mai puțini tineri, bărbați și femei, toți au scandat lozinci împotriva războiului, împotriva lui Putin.
Culmea este că, în timp ce mulțimea își striga nemulțumirea, liderul de la Kremlin ținea un nou discurs înălțător și mobilizator, vorbind, la un eveniment tematic și adresându-se unei săli pline cu oameni aleși pe sprânceană despre marile valori ale Rusiei, printre care credința în adevăr, compasiunea și lupta pentru dreptate. Poate se găsește vreun consilier la Kremlin să-i spună lui Putin, cu orice risc, să astfel de mesaje nu-și mai au locul în secolului 21, când libertatea de expresie, când dreptul de a-ți alege singur drumul în viață, fie că e vorba despre o țară sau despre un simplu cetățean, sunt mai presus de orice ambiții. Și, cu atât mai mult, sunt mai presus de orice pericole și amenințări imaginare, dar pe care Putin le prezintă ca fiind realitatea cea mai pură.
Cum spunea un diplomat occidental, nimeni nu a amenințat Rusia, nimeni, în lumea civilizată, nu a făcut, la nivel oficial, aluzie la posibilitatea folosirii armei nucleare împotriva Moscovei. Că se mai găsesc unii și alții să facă tot felul de declarații pe micile ecrane, pentru o clipă de glorie, asta este cu totul altceva. Nu există oare și în Rusia tot felul de analiști și experți, comentatori și prezentatori de televiziune care aruncă acuze și lansează amenințări pe cât de absurde, pe atât de periculoase? Există.
Revenind la proteste, mass-media rusești nu le-au trecut cu vederea, așa cum au procedat cu alte asemenea manifestări de protest petrecute în Rusia de la începutul războiului din Ucraina. Dacă atunci, toate aceste incidente au fost acoperite cu precădere de publicații de nișă, intrate imediat pe lista neagră a autorităților, acum articole pe această temă, ample, cu multă ilustrație și imagini video au fost publicate inclusiv de marile cotidiane. Dar fără comentarii. Doar faptele susținute de fotografii. Sunt cele mai grăitoare, în ultimă instanță.
Kommersant, spre exemplu, a prezentat și lista agențiilor care au scumpit, de zeci de ori, biletele de avion și au promis că-i vor ține pe cititori la curent cu evoluția acestor prețuri, cu destinațiile care pot fi alese pentru a pleca din Rusia, dacă nu definitiv, măcar pentru o perioadă.
În ceea ce privește bursa din Moscova, după prăbușirea de mai bine de 10% de miercuri în deschiderea tranzacțiilor, până seara reușise să recupere ușor din pierderi. Dar este mai mult decât evident că introducerea de noi sancțiuni împotriva Moscovei, așa cum au promis occidentalii, va face din nou ravagii la burse. Se pare că Putin nu se lasă până nu va distruge Rusia.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.