Administraţia Vladimir Putin a anunţat, marţi, retragerea unor unităţi militare de la frontiera cu Ucraina şi a denunţat "eşecul propagandei" occidentale, în contextul în care Statele Unite şi Marea Britanie au avertizat asupra iminenţei unei invazii ruse.
"În contextul în care activităţile de antrenament se încheie, trupele, aşa cum se întâmplă de fiecare dată, vor reveni în unităţile permanente. Unităţi ale Districtului Militar de Sud şi ale Districtului Militar de Vest şi-au îndeplinit sarcinile şi au început deja transportarea personalului şi a echipamentelor spre bazele permanente", a declarat general-maiorul Igor Konaşenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, citat de agenţia Tass.
Cancelarul german, Olaf Scholz, se află marţi în vizită la Moscova, pentru o întâlnire cu preşedintele Vladimir Putin, iar, în acest context, Germania a cerut Rusiei retragerea trupelor de la frontiera cu Ucraina.
Rusia menţine trupe în Belarus, unde exerciţiile militare continuă. De asemenea, sunt trupe în Crimeea şi numeroase nave militare în Marea Neagră, în apropierea Ucrainei.
"Data de 15 februarie 2022 va rămâne în istorie ca fiind ziua eşecului propagandei de război a Occidentului", a declarat Maria Zaharova, conform site-ului german FR.de şi agenţiei italiene ANSA.
Rusia reduce presiunile militare asupra Ucrainei în tentativa de a discredita evaluările Statelor Unite şi Marii Britanii, care au avertizat insistent asupra iminenţei unui atac, oferind şi un termen exact şi retrăgând personalul diplomatic din Ucraina, citează Mediafax.
Citeşte şi: Dăianu, despre o INVAZIE a Rusiei în Ucraina: România va suporta efectele economice. Val de refugiaţi
Preşedintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu, a făcut o analiză a consecinţelor economice ale unei invazii a Rusiei în Ucraina. O invazie a Rusiei în Ucraina ar avea ca efect o încetinire economică în Europa, fără a se intra totuşi în recesiune, iar bursele ar reacţiona virulent, în timp ce incertitudinile vor creşte enorm, susţine preşedintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu.
"O invazie a Ucrainei de către Federaţia Rusă ar avea consecinţe grele, puţin spus severe, economice şi pentru relaţiile internaţionale/geopolitice. Incertitudini de tot felul vor spori enorm. Creşterea economică în Europa va încetini probabil; nu cred însă că s-ar intră în recesiune. Bursele vor reacţiona virulent, cu scăderi generalizate; dar va avea loc o stabilizare în timp, fiindcă Rusia nu însemna mult pentru pieţele financiare. Ţările din vecinătatea Ucrainei ar trebui să facă faţă la un număr mare de refugiaţi. Capacitatea UE de a absorbi numeroşi refugiaţi ar fi sever testată - logistic şi capacitate de a mobiliza resurse pentru un val imigraţionist de amploare. Inflaţia va creşte din cauza cotaţiilor urcate la gaz natural şi ţiţei, a perturbaţiilor posibile pe piaţa cerealelor şi altor materii prime. Un nou puseu inflaţionist va complica eforturile băncilor centrale de a duce inflaţia către ţinte în 2023", a spus Dăianu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.