În schimbul creșterii livrărilor, Rusia dorește să obțină aprobarea Germaniei și a Uniunii Europene pentru a începe să folosească conducta către Europa, potrivit unor persoane apropiate gigantului de stat Gazprom și Kremlinului, citați de Bloomberg.
"Nu putem veni în ajutor doar pentru a compensa greșeli pe care nu le-am comis", a declarat într-un interviu Konstantin Kosachyov, un important legislator pro-Kremlin din camera superioară a parlamentului, fără a preciza ce urmărește Rusia. "Ne îndeplinim toate contractele, toate obligațiile. Tot ceea ce este în plus ar trebui să fie un subiect pentru acorduri suplimentare voluntare și reciproc avantajoase".
Ca și cum ar sublinia acest aspect, operatorul gazoductului a declarat luni că prima sa linie este plină de așa-numitul gaz tehnic și este gata să înceapă să funcționeze, deși nu îl poate expedia până când nu este acordată aprobarea de reglementare. Acest anunț a fost făcut la câteva ore după ce prețurile europene la gaz au crescut brusc în urma veștii că Gazprom a licitat din nou doar o cantitate mică de capacitate pentru a expedia combustibilul în Europa prin alte rute.
Pe măsură ce creșterea costurilor combustibililor a provocat pagube economice tot mai mari, a crescut presiunea asupra Rusiei, cel mai mare furnizor al Europei, pentru a pompa mai mult. Suplimentarea gazului rusesc este văzută ca principala modalitate de a evita o criză și mai mare de aprovizionare în mijlocul iernii.
Prima linie a conductei Nord Stream 2 a fost umplută cu gaze pentru export
Dar, cu relațiile cu Europa înghețate după ani de sancțiuni și alte tensiuni, la Kremlin nu este înclinată spre a face favoruri. Deși exporturile către Europa sunt în creștere în acest an față de nivelurile scăzute de anul trecut, ele sunt în urma celor din 2019, potrivit Institutului Oxford pentru Studii Energetice. Fluxurile zilnice au scăzut în octombrie, iar Gazprom a fost lent în a umple depozitele de stocare pe care le deține în Europa, ceea ce a contribuit la o presiune ascendentă asupra prețurilor. Rusia a dat vina pentru criză pe o schimbare prea grăbită de a se baza pe piețele spot și pe sursele alternative de energie.
La o conferință pe teme energetice desfășurată săptămâna trecută la Moscova, președintele Vladimir Putin a părut să sugereze că Rusia ar putea oferi mai mult gaz. Dar el a deplâns, de asemenea, progresul lent în obținerea aprobării pentru Nord Stream 2, un proces care ar putea dura până anul viitor. Autoritățile de reglementare germane analizează în prezent cererea de certificare, dar au declarat că decizia lor ar putea veni abia în ianuarie, după care Comisia Europeană va trebui să dea și ea undă verde.
"Dacă am putea crește livrările prin această rută, acest lucru ar reduce substanțial tensiunea de pe piața energetică europeană", a declarat Putin. "Cu toate acestea, nu puteam face acest lucru până acum din cauza barierelor administrative".
Unul dintre proiectele sale de maximă prioritate, conducta a atras critici și sancțiuni din partea SUA, precum și eforturi din partea Poloniei și Ucrainei de a bloca finalizarea acesteia. Oficialii ruși au negat timp de luni de zile acuzațiile potrivit cărora ar fi redus în mod deliberat livrările de gaze către Europa pentru a face presiuni în vederea obținerii aprobării pentru utilizarea Nord Stream 2.
După ani de tensiuni cu Europa, este puțin probabil ca autoritățile ruse să fie de acord cu creșterea livrărilor de gaze fără asigurări solide că noua conductă va fi autorizată să funcționeze, au declarat persoanele familiare cu această chestiune.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.