Publicitate
Este evident că intervenția lui Putin este adresată strict concetățenilor săi, tot mai săraci cu fiecare zi. Rubla nu reușește să-și găsească un punct de echilibru, depreciindu-se până la valori istorice, iar sancțiunile internaționale, fără precedent, blochează, practic, orice șansă de dezvoltare.
Oricum, se pune întrebarea dacă această ieșire la rampă a președintelui rus nu indică, de fapt, o oarecare stare de revoltă în interiorul societății ruse, privată acum de multe dintre micile plăceri ale oricărui om din secolul digitalizării. Vezi acces la rețelele de socializare, posibilitatea de a cumpăra un telefon nou sau chiar urmări un nou film pe Netflix. Pentru că toate, absolut toate companiile occidentale au întors spatele Rusiei după agresiunea din Ucraina.
Dar, până una, alta, Kremlinul pare decis să își pună în aplicare amenințările împotriva companiilor occidentale prezente pe teritoriul său În urmă cu câteva zile, partidul lui Vladimir Putin a cerut naționalizarea companiilor care și-au încetat activitatea în Rusia. Iar ele sunt multe, de la McDonald's la Starbuck's, BP, Ersnt&Young, FedEx, Ikea sau Maersk.
Prin urmare, Rusia a întocmit o listă de 59 de companii occidentale care ar putea fi efectiv naționalizate, potrivit publicației Izvestia.
Shell, Volkswagen, Ikea...
Pe listă se află compania de petrol și gaze Shell, producătorii de automobile Volkswagen și Toyota și retailerul de mobilă Ikea. Lista ar putea fi extinsă, avertizează autoritățile.
Dar există întrebări cu privire la efectul unor astfel de naționalizări asupra companiilor care au doar depozite sau francize în țară, cum ar fi Ikea sau producătorii de automobile care nu au fabrici, ci doar reprezentanțe.
Citește și
Efectul unei naționalizări pentru companiile cu sediul în Rusia s-ar resimți mai ales asupra activității lor, cu întreruperi în aprovizionare", a comentat Philippe Métais, avocat de afaceri la Bryan Cave Leighton Paisner, în La Croix. Impactul ar fi probabil mai mare decât problema pierderilor de active."
Contramăsurile rusești nu se opresc aici. Kremlinul a adoptat un proiect de lege pentru a pune sub tutelă companiile care sunt deținute în proporție de peste 25% de grupuri străine din "națiuni ostile".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.