"Se aprobă lista ataşată cu state străine care comit acţiuni neprietenoase împotriva Federaţiei Ruse, a cetăţenilor Federaţiei Ruse sau a persoanelor juridice ruse", se spune în document.
Lista include doar două ţări - Statele Unite şi Republica Cehă - faţă de care se vor aplica măsuri în conformitate cu decretul preşedintelui Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, din 23 aprilie, potrivit TASS.
Vladimir Putin a semnat luna trecută o lege care limitează numărul angajaţilor locali ai misiunilor diplomatice străine şi ai altor agenţii şi a ordonat guvernului să întocmească o listă a statelor 'neprietenoase' ce vor face obiectul restricţiilor.
Conform documentului publicat vineri, misiunile diplomatice americane nu mai pot angaja deloc personal local, în timp ce misiunile cehe ar putea angaja maximum 19 persoane.
Această listă apare cu câteva zile înainte de prima întâlnire dintre secretarul de stat american Antony Blinken şi şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov.
Ambasada SUA la Moscova anunţase săptămâna aceasta că îşi va reduce cea mai mare parte a serviciilor consulare din cauza sancţiunilor ruse, care au forţat-o să se separe de majoritatea personalului său local şi să-şi reducă "mâna de lucru cu 75%".
Vladimir Putin, amenințător la adresa Ucrainei. Ce nu-i convine
Vineri, misiunea diplomatică americană a anunţat că îşi va relua temporar serviciile consulare pentru americani, după ce Rusia a decis să amâne reducerea drastică a personalului reprezentanţei diplomatice americane, conform AFP.
"Moscova a subliniat întotdeauna dorinţa sa pentru dialog", a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de TASS, subliniind că doar două ţări au fost incluse pe lista respectivă, în timp ce mass-media ruse evocaseră anterior zece ţări în total, între care Regatul Unit.
Relaţiile americano-ruse nu au încetat să se degradeze pe fondul acuzaţiilor Washingtonului de ingerinţă în alegerile prezidenţiale americane din 2020, de spionaj şi atacuri cibernetice.
Administraţia lui Joe Biden a dispus în aprilie noi sancţiuni împotriva unor entităţi legate de Rusia, expulzarea a zece diplomaţi şi o interdicţie băncilor americane de a cumpăra direct datoria emisă de Rusia.
În paralel, mai multe capitale occidentale, în special din Europa de Est, şi-au înmulţit în ultimele săptămâni deciziile de expulzare a unor diplomaţi ruşi. Praga s-a aflat în fruntea acestei mişcări, după ce guvernul ceh a acuzat serviciile secrete ruseşti că ar fi provocat explozia unui depozit de arme.
Moscova a luat la rândul ei măsuri de represalii şi a expulzat diplomaţi ai ţărilor respective, aminteşte AFP.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.