În cazul în care aceste cabluri sunt tăiate, inteționat sau ca ”victimă colaterală” se poate produce o pană de curent. Acest scenariu de coșmar este luat în considerare de forțele armate.
După 7 zile de război între Rusia și Ucraina, amenințările se intensifică, iar țările aliate ale Kievului sunt în stare de alertă. Pe lângă amenințarea nucleară, există și riscul, unul destul de real, al producerii de pene de pe rețeaua de internet prin tăierea cablurilor subacvatice transatlantice.
Aceste temeri sunt reale. Și totul se va opri: de la calculatoare și telefoane inteligente, la serverele prin care tranzitează datele financiare și economice. După cum a declarat, pentru cotidianul francez La Tribune, directorul rețelelor internaționale ale Orange, Jean-Luc Vuillemin, în cazul unei întreruperi, pur și simplu nu ar mai exista un internet european. Și asta pentru un motiv întemeiat: 99% din rețeaua mondială trece prin aceste cabluri.
"Fundul oceanului mondial reprezintă un nou spațiu al relațiilor de putere pe care trebuie să îl stăpânim pentru a fi gata să acționăm, să ne apărăm și, dacă este necesar, să luăm inițiativa sau cel puțin să ripostăm", a subliniat ministrul francez al forțelor armate, Florence Parly, atunci când a prezentat, în urmă cu două săptămâni, ambițiile Franței pe acest segment.
Acest scenariu este luat foarte în serios de către oficialii europeni din domeniul apărării de mai mulți ani, mai ales că navele militare rusești navighează din ce în ce mai mult pe coasta irlandeză pe unde trec aceste autostrăzi ale informației.
O navă de spionaj rusă
Să nu uităm că, în august 2021, în largul coastelor Irlandei, Yantar, o navă "oceanografică" dotată cu un mini-submarin AS-37 [Proiectul 16810], a reușit să se scufunde la o adâncime de 6000 de metri. Această navă de spionaj a Marinei ruse a urmărit traseul cablurilor submarine de telecomunicații Celtic Norse și AEConnect-1, care leagă Irlanda de Statele Unite. Aceste cabluri transportă 97% din comunicațiile și tranzacțiile financiare din lume.
Citește și Nebunie pe piețe. Războiul SCUMPEȘTE tot. Grâu, porumbul, gazele, la prețuri RECORD
În plus, în 2014 au avut loc întreruperi de cablu puse pe seama Rusiei în timpul anexării Crimeei. De ce nu și acum, se întreabă analiștii. În urmă cu opt ani, Rusia a pus stăpânire pe peninsula ucraineană fără să tragă un foc. Acum este război în toată regula, un război pe care Putin îl va pierde. Poate nu din punct de vedere militar, dar economic cu certitudine. Iar disperarea conduce la decizii absurde, iraționale. Cum a fost, de altfel, și declanșarea acestei aventuri de ocupare a Ucrainei.
Vladimir Putin a ordonat armatei să pună în stare de alergă forțele de descurajare ale țării. Ce înseamnă asta? Că dacă liderul de la Kremlin va mai avea o izbucnire nervoasă, așa cum se pare că a avut în ultimele zile, după cum susțin agențiile americane de informații, ar putea lua hotărârea să lase Europa fără internet. Ca o răzbunare pentru sancțiunile fără precedent aplicate Rusiei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.