Preţurile la petrol ar putea trece de 300 de dolari barilul dacă Statele Unite şi Uniunea Europeană interzic importurile de petrol din Rusia, a declart vicepremierul rus şi ministrul energiei Aleksandr Novak. "Este absolut clar că o respingere a petrolului rusesc ar duce la consecinţe catastrofale pentru piaţa globală", a adăugat oficialul.
În contextul agravării războiului din Ucraina, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a spus că Washingtonul şi aliaţii europeni discută un posibil embargou asupra importurilor de petrol rusesc, în ideea de a înăspri sancţiunile economice impuse Moscovei. Cu toate acestea, europenii sunt mai prudenţi deoarece unele state din regiune, cum este Germania, depind foarte mult de petrolul şi gazele naturale ruseşti.
Orice decizie de a opri importurile de energie din Rusia, ca represalii pentru invadarea Ucrainei de către Moscova, va afecta aprovizionarea cu energie a Franţei şi a Europei în următoarea iarnă, a avertizat luni directorul general al Engie, Catherine MacGregor, transmite Reuters.
Citește și În disperarea lui, Putin a trimis o ÎNTREAGĂ armată la granițele Ucrainei
"Iarna se apropie de sfârşit. Problema reală va fi în următoarea iarnă deoarece noi ne refacem stocurile în timpul verii", a declarat MacGregor la postul de radio France Inter.
Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a spus că Washingtonul şi aliaţii europeni discută un posibil embargou asupra importurilor de petrol rusesc, în ideea de a înăspri sancţiunile economice impuse Moscovei. Ministrul german de Finanţe, Christian Lindner, s-a pronunţat împotriva interzicerii importurilor de gaze, petrol şi cărbune din Rusia în cadrul noilor sancţiuni legate de invazia Ucrainei. Germania este mai dependentă de importurile de gaze naturale din Rusia decât multe alte state vecine.
Preţul gazelor naturale a atins luni dimineaţa un nou maxim istoric pe piaţa europeană, în timp ce cotaţia barilului de ţiţei a trecut de 139 de dolari la bursa de la Londra.
La hub-ul de gaze TTF din Ţările de Jos, unde se stabilesc preţurile de referinţă în Europa, cotaţiile au crescut luni cu 79% până la un nou record de 345 de euro pentru un Megawatt-oră. Avansul de luni reprezintă o continuare a unei tendinţe de apreciere care a făcut ca preţurile să se dubleze pe parcursul săptămânii trecute, după ce invadarea Ucrainei de către Rusia şi sancţiunile internaţionale care vizează Rusia au dat peste cap pieţele de materii prime din toată lumea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.