Bangladesh a primit joi primul transport rusesc de uraniu pentru prima sa centrală nucleară, în valoare de 12,65 miliarde de dolari, devenind astfel a 33-a țară din lume care produce acest tip de energie.
Țara din sudul Asiei construiește prima din cele două centrale nucleare în colaborare cu compania rusă de stat din acest domeniu, Rosatom. 90% din proiect este finanțat printr-un împrumut rusesc rambursabil în 28 de ani, cu o perioadă de grație de 10 ani.
"Astăzi este o zi de mândrie și bucurie pentru poporul din Bangladesh", a declarat premierul Sheikh Hasina în timpul unei videoconferințe cu președintele rus Vladimir Putin, pe care Ambasada Rusiei în Bangladesh a numit-o "ceremonie de livrare a combustibilului nuclear" într-o postare pe Facebook.
Guvernul Hasina este presat de SUA pentru organizarea unor alegeri "libere și corecte" care sunt programate să se desfășoare în luna ianuarie, în contextul în care Washingtonul a impus sancțiuni privind vizele unor oficiali și lideri de partide politice din Bangladesh.
Luna trecută, Serghei Lavrov, prim ministrul rus de externe care a început să viziteze Bangladesh de la independența sa din 1971, a asigurat țara că Moscova s-a angajat să finalizeze proiectul la timp, în ciuda obstacolelor cauzate de sancțiunile occidentale din cauza războiului din Ucraina.
Până acum, construcția a fost întârziată din cauza restricțiilor legate de pandemia COVID-19 și a sancțiunilor. Totuși, din cauza sancțiunilor americane împotriva Moscovei, Bangladesh a refuzat în decembrie intrarea unei nave rusești care transporta echipamente pentru uzină.
Prima unitate a centralei, cu o capacitate totală de generare de 2.400 de megawați, trebuia să înceapă să funcționeze în luna iulie a anului viitor, dar se confruntă cu întârzieri din cauza rambursării împrumuturilor.
Bangladesh s-a confruntat cu cea mai gravă criză de electricitate din 2013 până în prezent, conform unor analize după date guvernamentale, aceasta datorită dificultăților de plată a importurilor de combustibil, pe fondul scăderii rezervelor valutare și al unei monede devalorizate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.