La capătul unor negocieri epuizante cu țările participante la acordul OPEC+, ministrul rus al Energiei, Aleksandr Novak, a anunțat, vineri, că începând din 1 aprilie, că înțelegerea va înceta să mai funcționeze, astfel că nu vor mai exista obligațiuni pentru statele implicate.
”Este o decizie absolut neașteptată, irațională, ca să mă exprim elegant. Rusia va pierde din această cauză între 100 și 150 de milioane pe zi”, a spus Fedun. Detaliind, el a explicat că aceste pierderi vor fi generate de scăderea previzibilă a prețurilor la petrol, de la 60 dolari/baril pe zi, dacă acordul OPEC+ s-ar fi păstrat, la circa 40 de dolari/baril, la un volum al exportului rusesc de cinci milioane de barili pe zi.
Fedun a refuzat să comenteze motivele care ar fi determinat Rusia să rupă înțelegerea cu OPEC și posibilitatea de a se reveni la această decizie, mulțumindu-se să spună că, deocamdată, ”este șocat”. ”Și nu sunt singurul”, a adăugat el. Confirmând intenția companiilor petroliere din Rusia de a-și spori producția, vicepreședintele Lukoil a subliniat că o creștere de două-trei procente nu poate compensa viitoarele pierderi.
Citește și Piața petrolului. OPEC adoptă o decizie dureroasă. Ce spune Rusia
Situându-se pe alte poziții, purtătorul de cuvânt al companiei de stat Rosneft, Mihail Leonov, a arătat că, din punctul de vedere al Rusiei, această afacere cu OPEC era lipsită de sens. ”Pur și simplu a fost lipsită de sens. Cedând piețele noastre, noi nu facem decât să retragem petrolul ieftin din Arabia Saudită și Rusia, eliberând, astfel, locul pentru petrolul de șist, mult mai scump, al americanilor. Practic, le ofeream companiilor de peste Ocean oportunitatea de a-și eficientizia producția”, a spus oficialul Rosneft. добычи», — сказал он.
De precizat că, imediat după retragerea Rusiei din OPEC+, prețurile mondiale la petrol s-au prăvălit. Astfel, țițeiul marca Brent, de referință în Europa, a pierdut până la 9%, până în jurul valorii de 45 de dolari/baril, în timp ce petrolul american a cunoscut o depreciere de aproape 10%, coborând la 42 de dolari/baril.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.