Luni, rubla rusească s-a devalorizat, dolarul american echivalând valoarea de peste 100 de ruble, apropiindu-se de minimul ultimelor 17 luni, în timp ce consilierul economic al președintelui Vladimir Putin a acuzat politica monetară relaxată pentru această depreciere rapidă.
Rubla a pierdut aproximativ 30% față de valoarea dolarului de la începutul anului și până în prezent. Banca Rusiei a dat vina pe scăderea balanței comerciale a țării, în condițiile în care excedentul de cont curent al Rusiei a scăzut cu 85% de la un an la altul din ianuarie până în iulie, conform CNBC.
Consilierul economic al lui Putin, Maxim Oreshkin, a declarat pentru agenția de presă de stat rusă Tass că deprecierea se va normaliza în viitorul apropiat.
″O rublă slabă complică restructurarea economiei și afectează în mod negativ veniturile reale ale populației.", a spus potrivit consilierului.
Banca centrală a Rusiei a oprit joi achizițiile cu valută pentru restul anului, în încercarea de a consolida moneda, care alimentează temerile legate de creșterea inflației, în timp ce Rusia încearcă să își transforme fundamental economia în fața izolării tot mai mari și a sancțiunilor occidentale punitive.
PIB-ul Rusiei a depășit așteptările, înregistrând o creștere de 4,9% în ritm anual în al doilea trimestru, au arătat vineri noile cifre ale Serviciului Federal de Statistică de Stat, revenind de la o contracție de 1,8% în primul trimestru.
William Jackson, economist șef pentru piețele emergente la Capital Economics, a remarcat că este probabil ca o marjă de manevră limitată din economie să alimenteze și mai mult presiunile inflaționiste și să ducă la înăsprirea politicii monetare, ceea ce ar putea slăbi creșterea în restul anului și până în 2024.
"Poate că principalul risc pentru economie este că guvernul menține o politică fiscală relaxată pentru a sprijini efortul de război, ceea ce ar face ca vulnerabilitățile economice ale Rusiei să se înrăutățească și mai mult", a adăugat Jackson.
Citește și: Rusia a intrat în cea mai lungă recesiune din toate timpurile
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.