Rubla rusească s-a depreciat și mai mult miercuri în raport cu dolarul american și yuanul chinezesc, marcând o scădere de peste 24% față de începutul lunii august, când a început declinul actual, relatează Reuters.
Această scădere a luat prin surprindere economiștii care, potrivit unui sondaj Reuters din noiembrie, estimau că rubla ar putea atinge pragul de 100 față de dolar abia peste un an. Săptămâna trecută, rubla a atins cel mai scăzut nivel din ultimele 32 de luni.
La ora 10:00 (ora Moscovei), rubla se tranzacționa cu 106,40 pentru un dolar, marcând o scădere de 0,86%, și cu 14,74 pentru un yuan, cel mai scăzut nivel de la începutul lunii martie 2022, conform datelor LSEG.
Factori care influențează scăderea rublei:
Inflația în creștere: Deprecierea rublei stimulează inflația, contracarând eforturile Băncii Centrale de a o ține sub control prin majorarea dobânzii de referință, care a atins cel mai ridicat nivel din 2003 (21%).
Impactul sancțiunilor: Sancțiunile recente impuse sectorului financiar din Rusia au perturbat plățile pentru comerțul extern, în special pentru petrol și gaze, creând un deficit fizic de valută pe piața internă.
Redirecționarea investițiilor: Mulți investitori își transferă economiile din acțiuni către depozite bancare, atrase de dobânzile ridicate.
Tensiuni geopolitice: Noi sancțiuni și tensiuni cu Occidentul legate de conflictul din Ucraina au contribuit la instabilitatea valutară.Reacția autorităților:
Economiștii și analiștii cer intervenții mai ferme, precum forțarea exportatorilor să vândă o cotă mai mare din veniturile lor în valută sau reducerea achizițiilor de valută de către stat.
În pofida dificultăților pentru economie, o rublă slabă avantajează exportatorii, deoarece prețurile pentru petrol și alte resurse energetice sunt exprimate în dolari. De asemenea, acest lucru sprijină veniturile bugetare ale Rusiei prin taxe pe energie și taxe de export mai mari.
„Acest nivel al cursului valutar este, în opinia noastră, dorit pentru echilibrarea bugetului”, a declarat Nikolai Dudchenko, analist la Finam Brokerage.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.