Conform sondajului, 47% dintre respondenţii la nivel naţional au declarat că proiectul de lege "este în interesul personal al lui Vladimir Putin, pentru a-i extinde autoritatea şi a-i permite să rămână la putere şi după 2024". Iooteză respinsă de 44% dintre participanții la chestionar. 9% au refuzat să răspundă, a precizat Centrul Levanda.
În vârstă de 67 de ani, Putin se află la conducerea țării de două decenii, fie în calitate de șef al statului, fie de premier. Actualul mandat prezidențial se încheie în 2024. Numai liderul sovietic Iosif Stalin a petrecut mai mulți ani la Kremlin.
Putin a propus o serie de modificări la Constituţie în discursul despre starea naţiunii susţinut la începutul lunii, cerând o reformă a sistemului de conducere al ţării. Aparent, amendamentele au darul de a oferi o mai mare autoritate prim-ministrului şi Consiliului de Stat, cu rol consultativ, ceea ce a declanşat speculaţii legate viitoarele opțiuni ale actualului locatar al Kremlinului.
Citește și Sute de rachete țintite spre Moscova. În cât timp poate fi învinsă Rusia
Putin a insistat ca proiectul legislativ să fie decis printr-un referendum naţional. Modificările nu au vizat însă doar chestiuni legate de structura statului. Putin a propus, de asemenea, introducerea unui salariu şi a unei pensii minime bazate pe costul vieţii, aspecte care, spun analiștii, i-ar putea convinge pe ruși să voteze în favoarea schimbărilor constituționale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.