"Sancţiunile impuse de Uniunea Europeană nu sunt benefice niciunei părţi, relaţiilor economice bilaterale. Schimburile de mărfuri cu Uniunea Europeană, inclusiv cu România, a scăzut mult în ultimii cinci ani. Dar scăderea schimburilor de mărfuri cu UE a dus la o triplare a celor cu China, până la 100 de miliarde de dolari. Cu România, am putea coopera mult mai mult, în mai multe sectoare, dar trebuie să existe deschidere reciprocă. Schimbul de mărfuri nu este atât de ridicat, nu corespunde cu potenţialul economic al României", a spus Vasilievich, într-o conferinţă dedicată comerţului bilateral.
Potrivit acestuia, Rusia este bine reprezentată în România, prin companii ca Lukoil, OMV Petrom sau TMK Artrom, dar companiile româneşti nu mai sunt vizibile în comerţul bilateral.
"Germania, Franţa, Italia sunt principalele ţări din UE cu care avem relaţii comerciale foarte bune. Germania are circa 6.000 de întreprinderi pe piaţa rusească. Companiile care au lucrat cu Rusia continuă să-şi desfăşoare activitatea pe piaţă pentru că au înţeles că de aici se pot scoate bani frumoşi. Sancţiunile sunt, în sine, ceva rău, dar pentru ţările care vor să-şi dezvolte economia pot fi benefice. În Rusia, agricultura a crescut foarte mult în primul an după aplicarea sancţiunilor", a completat Alexandru Vasilievich, la seminarul "România şi Rusia în căutare de noi formate de cooperare".
Acesta a precizat că există deja programe care pot fi propuse firmelor din România.
"Rusia este o ţară deschisă ştiinţei. Rusia se descurcă foarte bine în domeniul tehnologic, în sfera energiei nucleare. Am avut o creştere de 40% în producţia de cereale, iar indicatorii economici sunt destul de buni - rată a şomajului scăzută, iar inflaţia este mică. Suntem deschişi lumii şi vă invit pe toţi să ne fiţi parteneri", a mai spus Murâciov Alexandru Vasilievich.
Aspectele actuale ale cooperării economice dintre România şi Rusia au fost radiografiate prin prisma oportunităţilor pe care le oferă piaţa rusă distribuitorilor şi producătorilor.
"Numeroase firme româneşti de construcţii oferă servicii de construcţii firmelor ruseşti din România şi au o colaborare excelentă cu acestea, însă întotdeauna este loc de mai mult. Noi am fost şi suntem optimişti, ca antreprenori, că putem găsi căi să cooperăm, prin care să ne asociem, să participam împreună la licitaţii în România, dar şi în UE sau chiar Federaţia Rusă. Îmi doresc ca, începând cu această zi, relaţiile comerciale şi comunicarea între companiile din Federaţia Rusă şi din România să fie mai puternice, iar acest moment să reprezinte începutul unei colaborări fructuoase cu Rusia", a spus Liviu Simion, vicepreşedintele UGIR România.
Schimburile de mărfuri dintre Rusia şi România au consemnat o scădere destul de mare în anii 2015 şi 2016, însă în 2017 au crescut, iar avansul din prima jumătate a anului 2018 este de peste 20%, ceea ce arată un interes reciproc, potrivit datelor prezentate de Iniushkin Igor, ministru consilier la Ambasada Rusă. Acesta a precizat că Rusia este interesată de lucrări de construcţii şi reparaţii în România, la hidrocentrale, dar şi în domeniul nuclear.
"Companiile ruse sunt interesate să participe la modernizarea centralelor hidroelectrice şi la staţiile de producţie a petrolului. Vrem să promovăm parteneriatele directe între companiile din Federaţia Rusă şi România. Invităm reprezentanţii companiilor ruse să participe la evenimentele expoziţionale organizate de România, iar pe cele româneşti să ia parte la cele organizate de Rusia", a precizat Iniushkin Igor.
Camera de Cooperare Economică şi Culturală Româno-Rusă, în parteneriat cu Academia de Studii Economice Bucureşti, Asociaţia Financiar Bancară pentru Cooperare EuroAsiatică şi Uniunea Întreprinzătorilor şi Industriaşilor din Federaţia Rusă, a organizat dezbaterea dedicată dezvoltării relaţiilor financiar-economice româno-ruse cu tema "România şi Rusia în căutare de noi formate de cooperare".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.