Operatorii de salubritate din Bucureşti au gestionat 780.000 de tone de deşeuri, în 2021, din care 60% au mers către depozitare, a declarat, marţi, Roxana Şunică, director executiv în cadrul Direcţiei Servicii Publice din Primăria Municipiului Bucureşti (PMB).
"În 2001, printr-o Hotărâre a Consiliului General al Municipiului Bucureşti, a fost delegată către primăriile de sector sortarea şi colectarea deşeurilor. În 2022 ştim că de la Primăria Municipiului Bucureşti, prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 38, chestiunile legate de sortare, transport şi depozitare au fost preluate prin Hotărâri de Consiliu de către primăriile de sector, iar ei le-au delegat mai departe către ADI (Asociaţii de Dezvoltare Intercomunitară - n. r.) Deşeuri Bucureşti. La nivel de date pe care le avem noi disponibile din ceea ce ne raportează sectoarele, în ceea ce priveşte obiectivele şi măsurile din Planul de gestionare al deşeurilor din Municipiul Bucureşti, adoptat în septembrie 2021, operatorii au raportat ca fiind gestionate 780.000 de tone de deşeuri municipale. Din acestea, 40% au fost încredinţate spre valorificare şi 60% spre depozitare", a spus Şunică.
La capitolul îndeplinirii ţintelor prin instrumentul "Plăteşte cât arunci", reprezentanta Primăriei Bucureşti a oferit date centralizate, primite de la primăriile de sector.
"În ceea ce priveşte instrumentul economic 'Plăteşte pentru cât arunci', avem Sectorul 2, care ne spune că a îndeplinit acest obiectiv. Avem Sectorul 3 şi Sectorul 6. De asemenea, Sectorul 5 ne spune că a prevăzut în contractul de delegare, dar nu este implementat. La obiectivul amendarea contractelor de delegare şi a Regulamentului de salubrizare în vederea introducerii colectării reciclabilelor pe trei fracţii şi a colectării separate a biodeşeurilor, am să vă dau informaţii doar despre cei care spun că au făcut paşi în direcţia aceasta. La nivelul anului 2021, Sectorul 3 ne spune că are implementat un sistem de colectare pe 3 fracţii, şi anume deşeuri reciclabile, deşeuri de ambalaje din sticlă şi deşeuri municipale, iar sectorul 6, de asemenea, pe trei fracţii - fracţie umedă, fracţie uscată şi sticlă. Aş încheia, totuşi, într-o notă pozitivă în sensul în care vedem din acest an o mai bună înţelegere şi o dorinţă a sectoarelor de a lucra împreună, pentru că e foarte greu, spre imposibil, să vorbim de un management corect al deşeurilor în Bucureşti, când avem şase sectoare şi o Primărie generală", a susţinut Roxana Şunică.
Conform datelor Eurostat, România are, în prezent, o rată de reciclare de sub 50%, iar din 2023 ţintele cresc la 65%, respectiv la 70% din 2025.
În acest context, pe segmentul de gestionare a deşeurilor, România are la dispoziţie prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) o alocare bugetară de 1,2 miliarde de euro.
Reprezentanţii autorităţilor centrale şi locale, alături de cei ai companiilor ce activează în domeniul protecţiei mediului, participă, marţi, la conferinţa cu tema "Reciclarea, în faţa unor noi provocări legislative", organizată de DC Media Group.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.