În urma deciziei UNESCO, exploatarea aurului la Roșia Montană va fi interzisă
Potrivit experților, deciazia UNESCO va contribui la dezvoltarea turismului în zonă, Peisajul Cultural Minier Roşia Montană reprezintând una dintre cele mai bine conservate zone miniere din lume, datând din perioada ocupaţiei romane a Daciei (106 - 127 î.Hr.).
Adrian Cioroianu, fostul ambasador al României la UNESCO, a declarat pentru Digi24 că introducerea în patrimoniul UNESCO foarte importantă pentru zona Roșia Montană, subliniind faptul că mineritul bazat pe utilizarea cianurilor nu mai este sustenabil în noul context economic și de mediu.
Citește și: Cod ROȘU de temperaturi EXTREME. Vor fi 45 de grade și incendii. Ce trebuie să știe turiștii din Grecia
Primarul localității Roșia Montană, Eugen Furdui, a spus la Digi24 că decizia este una defavorabilă pentru comunitate. ''Se blochează pe termen lung cea mai mare rezervă de aur și argint din Europa'', susține primarul.
Peisajul cultural minier Roșia Montană a fost înscris în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Decizia a fost luată vineri, prin consens, de Comitetul Patrimoniului Mondial în cea de-a 44-a sa sesiune, extinsă, de la Fouzhou, China, ce are loc online în perioada 16-31 iulie 2021.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.