Împreună cu consilierii lor juridici, șefii companiei canadiene care a acționat în instanță statul român pentru litigiul Roșia Montană au în vedere, printre alte soluții, contestarea dreptului de cauză al României, hotărâtă de Tribunalul Arbitral.
Despăgubirile cerute de Gabriel Resources ar fi în cuantum de 6,7 miliarde de dolari, conform unui răspuns dat de Guvern la cererea Agerpres. Totuși, acești bani nu vor fi plătiți în urma hotărârii Curţii de Arbitraj Internaţionale a Centrului Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiţii (ICSID).
Preşedintele Gabriel Resources, Anna El-Erian, a declarat: "Considerăm că decizia majorităţii este profund eronată. Aşa cum a admis arbitrul care a avut o opinie divergentă, ingerinţa politică susţinută a Guvernului României în drepturile contractuale ale Gabriel a obstrucţionat dezvoltarea unui proiect minier de vârf, deţinut în parteneriat cu statul. Vom avea nevoie de timp pentru a evalua opţiunile noastre, dar ne grăbim să ne exprimăm sincera noastră apreciere faţă de acţionarii noştri pentru răbdarea şi sprijinul lor neclintit pe durata acestui proces prelungit. Vrem de asemenea să ne exprimăm gratitudinea faţă de conducerea şi angajaţii noştri care au muncit din greu, în România şi peste hotare, care şi-au devotat o parte semnificativă din carierele lor pentru dezvoltarea proiectului, în linie cu convingerea sinceră că este în interesul superior al ţării".
De asemenea, Dragoş Tănase, directorul general al Gabriel Resources, a afirmat: "Acţionarii Gabriel au investit sute de milioane de dolari pentru a realiza un proiect minier transformaţional, care ar fi adus beneficii sociale şi financiare extrem de importante poporului român, nu doar la Roşia Montană, ci întreaga Românie. Regretăm că România, economia sa şi cetăţenii săi au ratat oportunitatea de a beneficia de acest proiect minier. Vom studia în detaliu decizia Tribunalului înainte de a evalua următorii noştri paşi".
Marcel Ciolacu respinge acuzațiile de manipulare a pieței de capital
Premierul a fost acuzat în repetate rânduri de manipulare a bursei, în frunte cu liderul USR, Cătălin Drulă care a spus că va sesiza DNA și autoritățile canadiene pentru faptul că declarațiile pesimiste asupra rezultatelor acestui proces, făcute de premierul român ar fi făcut ca prețurile acțiunilor Gabriel Resources să fi crescut artificial, provocând așa-numitul efect „pump and dump”.
”Am spus foarte clar: toate documentele vor fi puse la dispoziţia presei în momentul în care se finalizează procesul. Despre ce vorbim? Despre ce bursă? Ce, eu joc la bursă? Poate dânşii joacă la bursă şi ştiţi bine că joacă la bursă, dar problema este că s-au jucat cu banii României. Cum adică, eu câştig un proces şi nu las o datorie de miliarde de euro României şi nu aduc o criză economică în România şi o debusolare a sistemului fiscal şi macroeconomic şi eu sunt acuzat că de ce am câştigat procesul? Chiar nu le e ruşine?” declarat Marcel Ciolacu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.