"Este un pas important pentru activitatea de prelucrare a ţiţeiului din România, alinierea la tendinţele internaţionale în domeniu, prin implementarea şi adoptarea soluţiilor digitale, a inteligenţei artificiale pentru creşterea profitabilităţii, a controlului mai riguros al produselor obţinute, dar şi a stabilităţii în operare a instalaţiilor şi a fluxurilor tehnologice. Toate aceste direcţii tind spre cea de-a patra revoluţie industrială - Industry 4.0, iar Rompetrol continuă să fie un pionier pe plan local prin iniţierea
unui amplu program de transformare digitală a rafinăriei Petromidia Năvodari", a declarat directorul general al Rompetrol Rafinare, Yedil Utekov.
Cu un cost estimat de circa patru milioane de dolari, APC este un soft complex de control predictiv al instalaţiilor şi al fluxurilor operaţionale şi urmăreşte identificarea punctelor optime pentru creşterea capacităţilor, îmbunătăţirea calităţii produselor, reducerea consumului de energie şi un control mai strict al parametrilor - cheie.
Potrivit documentului, APC are la bază un model termodinamic şi unul statistic, care, împreună cu o tehnică de programare liniară şi o funcţie de performanţă economică, poate asigura o evoluţie firească a modului de operare al instalaţiilor - de la setarea manuală a parametrilor (temperaturi, debite, presiuni), la setarea caracteristicelor dorite pentru produsele obţinute (calitate, materie primă procesată, alte specificaţii tehnice etc).
Citește și România va avea o aplicație pentru monitorizarea prețurilor
Implementarea soluţiei digitale a început în 2017, ca un proiect pilot pe Instalaţia de Distilare Atmosferică şi în Vid (DAV) - una dintre cele mai importante instalaţii din procesul de prelucrare a ţiţeiului, aceasta asigurând materiile prime pentru restul instalaţiilor din rafinărie. Beneficiile generate de APC pentru această fază s-au ridicat la circa 1,5 milioane dolari/an, dar au dus şi la o stabilitate în operare.
Programul de implementare a APC la nivelul întregii rafinării a fost împărţit în patru etape importante, în funcţie de complexitatea fluxurilor tehnologice, termenul de finalizare al acestuia fiind finele lui 2020.
Prima etapă a fost iniţiată în mai 2018 şi a vizat instalaţiile de cocsare, hidrofinare benzină şi fracţionare gaze, urmând că până la finalul acestei luni să încheie testele de performanţă. În prezent, impactul generat pentru cele trei instalaţii este unul pozitiv, de circa un milion de dolari/an.
Compania a iniţiat în luna ianuarie a doua etapă a programului de implementare a APC în instalaţia de cracare catalică şi fabrica de hidrogen, iar termenul de finalizare a fost preconizat la finalul acestui an. Tot în 2019 se va iniţia şi a treia etapă - reformare catalică şi hidrofinare petrol, urmând ca până la finele lui 2020 să fie funcţionale toate etapele, inclusiv etapa patru - hidrocracare blândă şi hidrofinare motorină.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.