Romgaz vrea preluarea unui mare combinat chimic

Matei Ion |
Data actualizării: | Data publicării:
Romgaz
Romgaz

Romgaz analizează preluarea unui mare combinat chimic pentru a asigura gaze la prețuri competitive

Societatea Națională de Gaze Naturale Romgaz are în desfășurare o analiză pentru preluarea celui mai mare combinat chimic din România, o mișcare strategică ce i-ar permite să furnizeze gaze la un preț avantajos pentru producția de îngrășăminte, a declarat miercuri ministrul Energiei, Sebastian Burduja, în cadrul unui eveniment de specialitate.

Romgaz își extinde portofoliul în industria chimică

Potrivit ministrului, Romgaz evaluează această preluare din perspectiva cost-beneficiu, analizând atât implicațiile economice, cât și impactul asupra securității naționale.

"Romgaz are în lucru o analiză pentru preluarea unui mare combinat din România, care i-ar permite să dea gaze la un preț care să renteze pentru producția de îngrășăminte chimice și să-și extindă portofoliul în acest sens. Este o analiză complexă și vom vedea rezultatele, dar mandatul politic și de securitate națională există pentru a face astfel de demersuri", a explicat Burduja.

În prezent, industria îngrășămintelor din România se confruntă cu provocări majore, în principal din cauza prețului ridicat al gazelor, o resursă esențială în acest sector.

Industria chimică, afectată de politici europene și costuri ridicate

Ministrul a criticat politicile europene care au dus la declinul industriei locale, susținând că România trebuie să își protejeze capacitățile industriale pentru a nu deveni dependentă de importuri.

"Prin politici de tip terapie-șoc, o parte bună a industriei noastre a fost pusă pe butuci și am ajuns să depindem de alții. Acest lucru este și un risc de securitate, mai ales când nu avem capacitatea de a produce îngrășămintele chimice necesare agriculturii", a subliniat Burduja.

El a menționat că repornirea unui combinat aflat în conservare necesită investiții de 300-400 de milioane de euro, motiv pentru care este esențială menținerea în funcțiune a infrastructurii existente.

Gazele din Neptun Deep și viitorul producției interne

Pe termen lung, România își propune să crească semnificativ producția de gaze naturale, atât pentru consum intern, cât și pentru dezvoltarea industriei.

"Avem un plan clar pentru creșterea producției de gaze, inclusiv prin Neptun Deep, unde vom avea o producție cu până la 100% mai mare decât astăzi", a afirmat ministrul.

Pe lângă exporturi și utilizarea gazului în industria chimică, România mizează și pe construirea de termocentrale pe gaz, care ar transforma această resursă în energie electrică. Printre proiectele menționate se numără Iernut, Mintia, Ișalnița, Turceni și Năvodari.

Romgaz urmează să finalizeze analiza privind preluarea combinatului chimic și să stabilească dacă investiția este sustenabilă pe termen lung. Dacă tranzacția se concretizează, România ar putea reduce dependența de importurile de îngrășăminte și stabiliza prețurile din agricultură, un sector puternic afectat de creșterea costurilor de producție.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.977
Diferența -0.0001
Zi precendentă 4.9771
USD
Azi 4.5998
Diferența -0.0007
Zi precendentă 4.6005
Schimb
in
EUR flag1 EUR = 4.9770 RON
USD flag1 USD = 4.5998 RON
GBP flag1 GBP = 5.9509 RON
CHF flag1 CHF = 5.2151 RON
AUD flag1 AUD = 2.8796 RON
DKK flag1 DKK = 0.6670 RON
CAD flag1 CAD = 3.2014 RON
HUF flag1 HUF = 0.0124 RON
JPY flag1 JPY = 0.0307 RON
NOK flag1 NOK = 0.4393 RON
SEK flag1 SEK = 0.4599 RON
XAU flag1 XAU = 463.2781 RON
Monede Crypto
1 BTC = 391643.90RON
1 ETH = 8756.27RON
1 LTC = 387.67RON
1 XRP = 9.82RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: Error% p.a.
ROBOR:
3 luni: 5.93%
6 luni: 5.97%
12 luni: 5.99%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %

Comunicate de presa

Negocieri / FOTO: Freepik

Microsoft România negociază primul Contract Colectiv de Muncă

Protecție, stabilitate și formare profesională...

Gabriel Blăniță, Colliers

Tot mai puțini români își permit o locuință. Chiria, o alternativă

Doar 73% dintre românii din mediul urban...

ANAF / Foto: DCBusiness

POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
pixel