Zboruri low-cost, fără bagaj de cală, city-break-uri planificate pe ultima sută de metri și mai mult confort în avion. Prețul mediu al unei rezervări – 239 de euro
Mini-vacanța de 1 Mai a adus o surpriză plăcută pentru românii pasionați de călătorii: biletele de avion au fost cu 20% mai ieftine față de anul trecut, arată o analiză realizată de platforma de rezervări Vola.ro. Chiar dacă anul acesta nu s-a suprapus cu Paștele, ca în 2024, interesul pentru escapadele externe a rămas ridicat, iar prețurile mai mici i-au încurajat pe mulți să rezerve în ultimul moment.
Zboruri scurte, planificare eficientă, destinații clasice
Cei mai mulți turiști români au optat pentru zboruri low-cost, fără bagaj de cală, preferând city-break-uri rapide, în marile orașe europene. Londra, Paris, Roma și Viena au fost cele mai căutate destinații, în principal datorită conexiunilor directe și a prețurilor accesibile.
„Mini-vacanța de 1 Mai rămâne un reper important în calendarul de vacanță al românilor. Anul acesta, observăm o orientare către eficiență: zboruri ieftine, rezervate aproape de plecare, și destinații sigure”, a declarat Claudia Tocilă, director de marketing la Vola.ro.
Un alt element remarcabil a fost programarea zborurilor de întoarcere: mulți români au ales să se întoarcă în prima parte a zilei de duminică, 4 mai, cel mai probabil pentru a fi prezenți la primul tur al alegerilor prezidențiale.
Cât a costat un bilet de avion?
Prețul mediu al unei rezervări a fost de 239 de euro, în scădere față de anul trecut, când cererea crescută de Paște a dus la tarife mai mari. Cel mai ieftin bilet a costat doar 37 de euro, pentru o cursă către Bologna, iar cel mai scump – 860 de euro, pentru un zbor București–Paris, cu aterizare pe aeroportul Charles de Gaulle.
Totodată, 42% dintre călători au rezervat cu mai puțin de o lună înainte, semn că mulți au luat decizia spontan, mizând pe costuri mici și oportunități last-minute.
Românii vor confort, dar călătoresc mai ușor
Chiar dacă bugetul a contat, românii nu au renunțat la confort:
cererea pentru locuri alăturate a crescut cu 38%;
îmbarcarea prioritară și bagajul de mână suplimentar au crescut cu 9%;
în schimb, doar 10% dintre rezervări au inclus bagaj de cală, în scădere cu 28% față de 2024.
Această tendință reflectă un comportament turistic matur, în care pasagerii optimizează bugetul, dar nu renunță la facilități care le asigură o experiență confortabilă.
Turismul atipic, în retragere
Datele Vola arată că anul acesta nu s-au remarcat preferințe pentru destinații exotice sau neconvenționale. Românii au ales orașe cunoscute, cu infrastructură turistică stabilă și opțiuni multiple de transport și cazare – semn că siguranța și predictibilitatea au fost mai importante decât noutatea sau ineditul, a explicat Vola.ro.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.