Dar iată că, în ultimii ani și, în special în ultimele luni, țara noastră s-a confruntat cu fenomene pe cât de stranii, pe atât de periculoase: tornade, ploi torențiale de o intensitate rar întâlnită, grindină de o violență ieșită parcă din comun. De altfel, nu mai departe de vineri, compania Apa Nova recunoaștea că o ploaie cum a fost cea din Pantelimon, din ziua respectivă, are loc o dată la 100 de ani.
Și, desigur, furia naturii lasă urmă sub forma de pagube uriașe: case, mașini distruse, oameni neasigurați. Conform statisticilor, pentru numai 20% din locuințele din România au fost încheiate polițe obligatorii de asigurare împotriva dezastrelor naturale.
O astfel de asigurare costă în jur de 100 de lei pe an și acoperă daune de până la 20.000 de euro. Pe lista acestor pabuge nu intră însă incediile sau tornadele. Pentru acestea este nevoie de o poliță facultativă, care costă, în medie, circa 150 de lei pe an.
Ce s-ar putea modifica în legislație
Ce fac autoritățile? Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) propune modificarea legii. "Am identificat principalele elemente ce ar trebui modificate legislativ, astfel încât aceste tipuri de asigurări să devină atractive. Atractive, atât la vânzare (asigurători, PAID, brokeri), cât şi la cumpărare (proprietari de locuinţe). Sperăm ca odată cu modificările ce vor surveni în legislaţie să apară şi modificări de mentalitate. Şi aici mă refer, în special, la proprietarii de imobile, care ar fi bine să nu mai aştepte ajutor de la stat (primării, guvern etc.), ci, printr-o simplă poliţă care valorează 10 sau 20 euro, adică echivalentul a 3, respectiv 6 pachete de ţigări pe an, pot beneficia de banii necesari să-şi construiască altă casă chiar. A se vedea inundaţiile din ultima vreme!!", a afirmat Cristian Roşu, vicepreședinte ASF.
Citește și Fermierii își pot asigura culturile, animalele și plantele
El a menţionat că a fost întrebat des în ultima vreme despre modificările ce vor fi incluse în noua legislaţie şi le-a punctat succint: introducerea riscului de furtună; posibilitatea încheierii poliţei PAD de asigurători, intermediari sau PAID; instrumentarea şi lichidarea daunelor de asigurători şi/sau PAID; emiterea de către asigurători în co-asigurare cu PAID a poliţei obligatorie şi a celei facultative; deschiderea acţionariatului PAID către orice persoană fizică şi/sau juridică cu ridicarea pragului de deţinere de la 15% la 25 %, dar nu mai mult de 30 % din capitalul social şi alte mici corecţii, dar care vin din consecinţa legii şi nu au impact semnificativ.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.