După ce a trecut de Senat, proiectul de act normativ trebuie aprobat și de Camera Deputaților, For decizional în acest caz. Oricum, prevederile referitoare la plata retroactivă a contribuției la pensii vor intra în vigoare în 2021.
Potrivit documentului, orice cetățean cu un stagiu de cotizare de 15 ani va putea să facă un contract de asigurare facultativă cu casa de pensii și să-și plătească, în rate, raportat la salariul mediu, contribuții pentru perioade din urmă care să totalizeze maximum cinci ani (perioade de necontributivitate, adică în care nu s-a plătit contribuția le pensii).
Cumpărarea vechimii pentru pensie se poate face și în prezent, dar este o măsură care are un termen-limită: la finalul acestui an, mecanismul va deveni inaplicabil. Actualul mecanism prevede însă ca plata retroactivă să se refere la o perioadă de cinci ani consecutivi, în timp ce viitoarea lege a pensiilor nu mai conține această condiție. De asemenea, va fi o măsură disponibilă pentru mai multe generații, față de actualul mecanism, care, așa cum spuneam, are un termen-limită de aplicare, scrie Avocatnet.
"În proiectul noii legi se menține contractul de asigurare facultativă, care suferă totuși câteva modificări. Astfel, dacă în actuala lege se poate plăti doar pentru cinci ani consecutivi retroactivi, pe viitor, persoana își va putea alege perioade diferite necontributive ca să totalizeze 5 ani", explică cei de la Ministerul Muncii în comunicatul de prezentare a proiectului de lege.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.