Românii vor avea identitate digitală. Aplicaţia se lansează pe 24 mai

DCBusiness Team |
Data publicării:
Identitate digitala
Identitate digitala

Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja, a anunţat, vineri, că pe 24 mai urmează să fie lansată versiunea beta a aplicaţiei în baza căreia românii vor putea avea o identitate digitală.

"Identitatea digitală, un proiect care am anunţat că va fi lansat în mai anul curent, va fi lansată săptămâna viitoare. Este (...), de fapt, primul pas al transformării digitale pentru orice stat şi România îl va face săptămâna viitoare, în versiune beta. Veţi fi anunţaţi cu privire la detaliile acestui proiect important, care îi va scuti pe români de drumuri şi le va permite să aibă un singur set de credenţiale - utilizator, parolă, în raport cu orice platformă digitală a statului român, pe măsură ce aceste platforme, de la Ghişeul.ro, Spaţiul Privat Virtual al ANAF, hub-ul de servicii al MAI-ului până la zona locală, se vor integra cu această soluţie de identificare digitală", a informat ministrul, în cadrul unei conferinţe de presă.

El a menţionat că proiectul trebuia finalizat până în toamnă, dar MCID a accelerat implementarea acestuia.

"Proiect european, accelerat de noi, trebuia finalizat până în toamnă. Va fi lansat săptămâna viitoare şi este un proiect care va fi apreciat de români şi este deja apreciat la nivelul Comisiei ca fiind la cel mai înalt nivel de securitate digitală. (...) Da, cea mai sigură (aplicaţie - n.r.) la nivelul întregii Uniuni Europene, de altfel, e un proiect finanţat din fonduri europene şi în data de 24 veţi afla toate aceste detalii, iar aplicaţia va fi disponibilă într-o versiune beta. Asta e uzual pentru asemenea aplicaţii, de o asemenea amploare. Şi chiar o să-i rugăm pe români să ne spună ce probleme întâmpină, dacă întâmpină şi cum putem s-o îmbunătăţim", a transmis ministrul.

În septembrie 2022, Sebastian Burduja preciza că un pas vital al transformării digitale îl reprezintă identitatea, modul în care cetăţenii se autentifică în raport cu statul.

"Un proiect de 20 de milioane de euro, dus la implementare, prevede o autentificare simplă pentru fiecare român, cu recunoaştere facială. O veţi putea face în raport cu statul pe orice platformă a statului de servicii publice. Şi pe Spaţiul Privat Virtual de la ANAF şi pe Ghiseul.ro şi pe viitorul hub de servicii pentru cetăţeni la Ministerul de Interne, modul în care practic statul se asigură că dumneavoastră sunteţi cei care solicită un anumit serviciu public şi nu alţii, în numele dumneavoastră", afirma Burduja. 

 

Citeşte şi: Interzicerea TikTok pe telefoanele de serviciu. Burduja: Dacă nu o pun în practică, îşi asumă şi riscurile aferente

 

Ministrul Cercetării, Sebastian Burduja, a declarat, vineri, că rămâne la latitudinea fiecărei instituţii publice să pună în practică sau nu recomandarea Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică privind interzicerea folosirii aplicaţiei TikTok.

"Este o recomandare, nu este o decizie, deci rămâne la latitudinea a fiecărei instituţii publice s-o pună în practică sau nu. Dacă nu o pun în practică, sigur că îşi asumă şi riscurile aferente. Noi, la nivelul Consiliului Operativ de Securitate Cibernetică (COSC), întrunit săptămâna aceasta, am identificat anumite riscuri de securitate, pe baza unui raport pregătit de Cyberint. Ceilalţi actori din COSC şi-au asumat că în decurs de o săptămână - zece zile vin cu eventuale completări la această analiză şi ne vom pune problema oportunităţii unei decizii în acest sens. La acest moment discutăm de o recomandare, deci vom vedea dacă va exista o interdicţie obligatorie sau rămânem la stadiul de recomandare", a afirmat el, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la sediul ministerului.

Burduja a subliniat că este decizia fiecărei instituţii dacă îşi va promova activitatea prin intermediul acestei aplicaţii, dar autorităţile au obligaţia să atragă atenţia asupra riscurilor.

"Vom vedea dacă se va pune problema interzicerii. Având în vedere că este doar o recomandare în acest moment, în instituţiile care nu interzic explicit această aplicaţie, bănuiesc că vor merge pe soluţia actuală de a se promova prin aceste canale, inclusiv prin dispozitive de serviciu. Dar este de datoria noastră să le informăm. Este o recomandare publică şi vedeţi acolo şi riscurile identificate cu privire la datele colectate de aplicaţia TikTok. Datele sunt stocate oriunde în lume, ele se pot partaja cu diverse autorităţi, deci fiecare trebuie să cunoască aceste riscuri", a explicat ministrul.

Întrebat dacă îşi va închide contul de TikTok, ministrul a precizat că acesta este gestionat de un coleg, de pe un dispozitiv personal. Sebastian Burduja a menţionat că el nu are această aplicaţie.

"E un coleg din echipa mea care gestionează de pe un dispozitiv personal. Eu personal nu am această aplicaţie şi nu o să-mi instalez. Este un dispozitiv personal care nu include alte date potenţial sensibile", a transmis el.

Ministrul Cercetării le-a recomandat românilor să citească cu mare atenţie termenii de utilizare, pentru a vedea în ce fel sunt folosite datele lor de către aplicaţiile instalate.

"(Recomandarea DNSC) prezintă foarte clar informaţiile pe care utilizatorul alege să le furnizeze. Ele sunt şi în termenii de utilizare, doar că de multe ori utilizatorii nu citesc aceşti termeni şi se expun acestor riscuri. Deci ce le-aş recomanda tuturor românilor este să citească cu mare atenţie termenii de utilizare, să vadă ce se întâmplă cu datele lor, unde pot fi trimise, ce alte date se colectează şi, dacă sunt confortabil cu asta, să-şi instaleze aplicaţia. Dacă nu, să nu şi-o instaleze", a spus Burduja.

Întrebat dacă există şanse ca aplicaţia să fie interzisă, ministrul a precizat că nu doreşte să se antepronunţe, iar o decizie va fi luată la nivelul Consiliului Operativ de Securitate Cibernetică, pe baza datelor furnizate de către MAI, STS şi alte instituţii reprezentate.

"Eu consider că riscurile identificate sunt serioase. De aceea, am spus că toţi cetăţenii ar trebui să se informeze cu privire la aceste riscuri. Şi noi, la nivelul ministerului, ne vom strădui să informăm prin campanii specifice, printr-o transparenţă cât mai mare asupra acestor rapoarte", a indicat ministrul Burduja.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9728
Diferența -0.0008
Zi precendentă 4.9736
USD
Azi 4.8266
Diferența -0.0003
Zi precendentă 4.8269
Schimb
in
EUR flag1 EUR = 4.9728 RON
USD flag1 USD = 4.8266 RON
GBP flag1 GBP = 5.9363 RON
CHF flag1 CHF = 5.2812 RON
AUD flag1 AUD = 2.9850 RON
DKK flag1 DKK = 0.6665 RON
CAD flag1 CAD = 3.3502 RON
HUF flag1 HUF = 0.0120 RON
JPY flag1 JPY = 0.0305 RON
NOK flag1 NOK = 0.4227 RON
SEK flag1 SEK = 0.4330 RON
XAU flag1 XAU = 415.8147 RON
Monede Crypto
1 BTC = 455075.35RON
1 ETH = 15759.67RON
1 LTC = 501.34RON
1 XRP = 12.26RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: Error% p.a.
ROBOR:
3 luni: 5.93%
6 luni: 5.97%
12 luni: 5.99%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
IndiceUltima valoareVariatie
BET17052.60-0.24%
BET-BK3196.410.27%
BET-EF925.75-0.28%
BET-FI63165.971.41%
BET-NG1229.290.05%
BET-TR37603.82-0.24%
BET-TRN36550.85-0.24%
BET-XT1472.73-0.05%
BET-XT-TR3192.52-0.05%
BET-XT-TRN3109.71-0.05%
BETAeRO895.990.04%
BETPlus2520.75-0.25%
RTL37927.27-0.33%

Opinii

Muncitor uzină siderurgică / sursa foto: Freepik.com

UGIR: Privatizările necontrolate pot expune România la riscuri pe termen lung

Apărarea, energia, resursele minerale,...

Adrian Negrescu

Verdict nemilos. Adrian Negrescu: Românii vor reveni la covrigi, ca în anii 1990

Analistul financiar Adrian Negrescu schițează...

Mircea Coșea

Comunicate de presa

La bursă / FOTO: Freepik

Analiza Freedom24: Ce companii s-ar putea lista la bursă în 2025

Analiștii de la Freedom24, platforma de...

PLG / FOTO: Captură ecran
Delta Dunării / FOTO: Wikipedia

POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel