Depozitele în lei ale altor sectoare (societăţi nefinanciare şi instituţii financiare nemonetare) au crescut cu 3,2% (până la 101,480 miliarde lei) faţă de luna august şi cu 8,2% faţă de luna septembrie a anului precedent. Depozitele în valută ale rezidenţilor, exprimate în lei, s-au majorat cu 0,7% faţă de luna august, până la nivelul de 119,680 miliarde lei (exprimate în euro, depozitele în valută s-au majorat cu 0,2%, până la 25,190 miliarde euro).
Datoria gospodăriilor a crescut. Ultimele cifre BNR
Comparativ cu aceeaşi lună a anului precedent, depozitele în valută ale rezidenţilor exprimate în lei au crescut cu 12,9% (exprimate în euro, depozitele în valută ale rezidenţilor s-au majorat cu 10,8%). Depozitele în valută ale gospodăriilor populaţiei, exprimate în lei, au înregistrat o creştere de 1,5% (1,4% în termeni reali) faţă de luna august 2019. Exprimate în euro, depozitele în valută ale gospodăriilor populaţiei s-au majorat cu 1%.
Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2018, creşterea depozitelor în valută ale gospodăriilor populaţiei exprimate în lei a fost de 14,6% (majorarea a fost de 12,5% dacă indicatorul este exprimat în euro). Depozitele în valută ale companiilor, exprimate în lei, au scăzut cu 1,3% (-1,45 în termeni reali) faţă de luna august 2019 (exprimate în euro, acestea au scăzut cu 1,7%). Comparativ cu aceeaşi lună a anului precedent, indicatorul exprimat în lei s-a majorat cu 8,3% (exprimate în euro, depozitele în valută ale rezidenţilor din alte sectoare au crescut cu 6,3%).
Pe de altă parte, soldul creditului neguvernamental acordat de instituţiile de credit a crescut cu 0,8% (0,7% în termeni reali), până la 266,776 miliarde lei, în luna septembrie 2019, faţă de luna august, în timp ce, comparativ cu perioada corespunzătoare a anului trecut, avansul este de 7,7% (4,1% în termeni reali). Comparativ cu luna august, în septembrie creditul în lei s-a majorat cu 0,6% (0,5% în termeni reali), iar creditul în valută exprimat în lei a crescut cu 1,2% (exprimat în euro, creditul în valută a crescut cu 0,7%). Faţă de aceeaşi lună a anului precedent, creditul în lei a urcat cu 9,7% (6% în termeni reali) iar cel în valută exprimat în lei cu 3,9% (exprimat în euro, creditul în valută a crescut cu 2%), potrivit Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.