Băncile au acordat anul trecut populaţiei şi companiilor din România credite noi în valoare totală de 126,7 miliarde lei, peste nivelul împrumuturilor noi accesate în anul 2021, conform unui comunicat al platformei dreptullabanking.ro, o campanie a băncilor din România.
Potrivit sursei citate, creditele noi au avut o pondere de peste o treime în soldul creditului neguvernamental. În 2021, împrumuturile noi accesate de segmentul neguvernamental au totalizat 110,6 miliarde lei.
"Anul trecut, băncile din România au acordat credite în mod susţinut şi pe baze sustenabile, valoarea acestora crescând pe fondul revigorării economiei după ce în 2021 s-au resimţit efectele negative ale pandemiei", se menţionează în comunicat.
Volumul creditelor noi acordate populaţiei şi companiilor reprezintă 34,8% din soldul creditului neguvernamental aferent lunii decembrie 2022. Soldul creditului neguvernamental, care a totalizat 363,6 miliarde lei la finele anului trecut, este calculat ca diferenţă dintre totalul creditelor acordate populaţiei şi companiilor şi rambursările parţiale şi totale, precum şi vânzările de credite.
Creditarea a fost impulsionată de segmentul companiilor, cu o pondere de 59% în totalul creditelor noi acordate la nivelul anului 2022.
În 2022, companiile au contractat credite în valoare de 74,8 miliarde lei, activitatea de creditare fiind susţinută şi de programele guvernamentale care s-au desfăşurat. Companiile au accesat credite noi în proporţie aproape egală atât în lei, cât şi în valută.
Astfel, creditele în lei au fost de 38,38 miliarde lei, în proporţie de 51% din totalul creditelor, restul fiind credite contractate în special în euro şi mai puţin în dolari. Se remarcă o creştere a apetitului firmelor pentru creditele în euro în 2022, care s-au cifrat la 6,75 miliarde euro faţă de numai 3,6 miliarde euro în 2021.
Anul trecut, populaţia a accesat credite noi în valoare de aproape 52 de miliarde lei, ponderea în totalul împrumuturilor noi fiind de 41%. Repartiţia pe monede arată că populaţia a accesat aproape numai credite în lei, în proporţie de 98%, conducând la eliminarea riscului valutar.
Repartiţia pe monede a creditelor acordate la nivelul anului trecut arată că, din totalul de 126,7 miliarde lei, 70,5% reprezintă ca valoare împrumuturile în lei, 27% este ponderea creditelor în euro şi restul în dolari. În ceea ce priveşte creditele în euro, 97,2% din valoarea totală de anul trecut a fost contractată de persoanele juridice. Creditele noi în dolari acordate în 2022, în valoare de 3,17 miliarde lei echivalent, reprezintă 2,5% din totalul creditelor noi accesate, fiind contractate de persoanele juridice.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.