Recent, ANRE a anunţat că a descoperit nereguli la mai mulţi furnizori de energie, care şi-au majorat artificial preţurile.
Începând cu finalul acestui an, consumatorii de energie electrică îşi vor putea schimba furnizorul în 24 de ore. Acest lucru va fi posibil cu ajutorul unei aplicaţii dezvoltate de Autoritatea Naţională de Reglementare.
Preţuri la energie, majorate artificial de unii furnizori
Vestea vine la scurt timp după ce ANRE a anunţat că mai mulţi furnizori de energie şi-au majorat în mod artificial preţurile şi au beneficiat de compensări oferite de stat, deşi nu exista niciun motiv pentru a primi bani în plus. În acest moment, consumatorii pot renunţa la furnizor în 21 de zile, ceea ce - pentru mulţi oameni - reprezintă o mare problemă.
Aplicaţia ANRE, dezvoltată în 2 ani cu 20 de milioane de lei
Ideea aplicaţiei şi bazei de date aferente a apărut în urmă cu doi ani. Totul va ajunge la aproximativ 20 de milioane de lei, bani acordaţi de Ministerul Fondurilor Europene.
Citește și: Câți bani a decontat ANRE pentru gaze și energie electrică
ANRE a depistat în urma verificărilor efectuate recent situaţii în care unii operatori au încărcat, în vederea stabilirii eligibilităţii, doar contracte de achiziţie a energiei electrice/gazelor naturale cu preţul cel mai mare.
După ce experţii ANRE au sesizat acest aspect operatorii au procedat la remedierea și îndreptarea acestor situaţii, încărcând toate contractele de achiziţii ce asigurau livrarea de energie electrică sau gaze naturale în vederea acoperirii consumului clienților finali pe perioada aplicării OUG nr. 118/2021.
Suspiciuni de manipularea pieței
De asemenea, experţii au mai sesizat că anumite achiziţii au condus la apariţia unor posibile suspiciuni de manipulare a pieţei. În acest sens, conform Regulamentului de funcţionare al Grupului de lucru şi a procedurilor interne precum şi a legislaţiei incidente, au fost întocmite note de sesizare către Direcţia de Investigaţii din cadrul Direcţiei Generale Monitorizare şi Investigaţii. Aceasta din urmă a preluat sesizările, ele aflându-se astăzi în diferite faze de analiză. În situaţia în care se vor constata încălcări ale legislaţiei specifice, se vor aplica sancţiunile prevăzute de lege. În momentul rămânerii definitive a sentinţelor judecătoreşti ce vor consfinţi cele constatate de către Direcţia de Investigaţii, aceste cazuri vor fi date publicităţii.
Până în acest moment, activitatea Grupului de lucru din ANRE se desfăşoară normal, în directă colaborare cu operatorii, ajungându-se cu rezolvarea cererilor de decontare la nivelul lunii februarie – martie.
Totodată, ANRE mai spune că Platforma Plafonare aferentă OUG nr. 27/2022, dedicată perioadei aprilie 2022 – martie 2023, va fi operaţională foarte curând.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.