Publicitate
În cadrul acestui demers, Ministerul Energiei a creat un Grup de Lucru dedicat dezvoltării Comunităților de Energie în România și a lansat o invitație deschisă pentru entitățile interesate să se alăture acestui grup. Scopul principal este de a dezvolta un cadru legislativ eficient care să permită tuturor consumatorilor de energie electrică să beneficieze de energia regenerabilă produsă la domiciliu sau în cadrul comunităților de energie din care fac parte.
Sebastian Burduja, ministrul energiei, a declarat: "Lansăm o inițiativă benefică pentru toți cetățenii României: dreptul de a-și produce propria energie electrică, dar și de a consuma la prețuri mai mici energia produsă într-o astfel de comunitate. Scopul nostru este de a oferi tuturor consumatorilor de energie electrică din țara noastră posibilitatea de a se bucura de energia regenerabilă, fie produsă la domiciliu, fie în cadrul unei comunități energetice locale. Această inițiativă nu doar că va aduce o reducere a costurilor cu energia electrică și a dependenței noastre de sursele tradiționale de energie, ci va ajuta la reducerea sărăciei energetice și va deschide o nouă eră a sustenabilității și autonomiei energetice pentru fiecare român”.
Citește și: Montarea panourilor fotovoltaice, permisă și pe clădirile istorice
Avantajele naturale ale României
Într-un comunicat al Minsterului Energiei se spune că România beneficiază de un potențial natural semnificativ pentru dezvoltarea solară fotovoltaică, având între 1.900 și 2.400 de ore anuale de lumină solară. Conform unei analize realizate de specialiști din Ministerul Energiei, numai în București ar putea fi instalate panouri fotovoltaice cu o capacitate de până la 680.000 kW (680 MW), suficientă pentru a alimenta aproximativ 695.000 locuințe cu aproape 835 milioane kWh de energie electrică anual.
Aceste valori impresionante subliniază potențialul considerabil al României de a îmbunătăți nivelul de trai prin utilizarea resurselor regenerabile și de a construi o societate rezilientă și competitivă. Ministerul Energiei se angajează să colaboreze cu toți actorii implicați – de la consumatori, organizații neguvernamentale și comunități locale, până la industrie și sectorul public – pentru a asigura că fiecare român poate deveni producător de energie sau poate consuma energie verde în cadrul unei comunități energetice.
Prima întâlnire a Grupului de Lucru pentru dezvoltarea Comunităților de Energie în România va fi organizată la începutul lunii iunie. Prin această inițiativă, Ministerul Energiei demonstrează că România este pe drumul corect către un viitor sustenabil și independent energetic.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.