Bizara atitudine a autorităților mexicane ar putea avea legătură cu activitatea criminală a unor conaționali, lucru consemnat și de presa de limbă spaniolă.
În 2014, un grup de infractori români a plasat o sută de bancomate în principalele destinații turistice din Mexic. Mașinile care erau modificate, au clonat cardurile utilizatorilor, în principal turiști străini. În acest fel au fost furate 240 de milioane de dolari anual, lucru care a durat până în 2019 când autoritățile mexicane au reușit să destructureze rețeaua.
Turiștii români sunt tratați ca niște infractori
Schema dezvoltată prin intermediul companiei Top Life Servicios ar fi transferat în total 1.200 de milioane de dolari în conturile infractorilor din Indonezia, India, Barbados, Grenada, Paraguay, Brazilia, Japonia, Coreea de Sud și Taiwan.
„Controlăm în jur de 100 de bancomate cu cipuri instalate ... În medie, fiecare mașină a copiat aproximativ 1.000 de cărți în fiecare lună. Am retras aproximativ 200 USD din fiecare dintre aceste carduri. 20 de milioane de dolari au fost retrași în fiecare lună ”, a declarat un fost membru al bandei care a colaborat cu Parchetul Român pentru a explica o operațiune uriașă care este o țesătură de rețele criminale care funcționează pe trei continente și al cărei centru de operațiuni se afla în Riviera Maya, potrivit unei reconstituiri din ancheta realizată de Proiectul de raportare a criminalității organizate și a corupției, Mexicani contra Corupției și Infractorilor, organizația Quinto Element Lab și Rise Project. Jurnaliștii au analizat 15.000 de pagini ale anchetei desfășurate de autoritățile mexicane și române.
Unul din bancomatele instalate în stațiunile turistice mexicane
Banca afectată a fost Multiva, o instituție operată de Olegario Vázquez Aldir, unul dintre oamenii de afaceri cu cel mai înalt rang din Mexic și membru al consiliului de afaceri al președintelui Andrés Manuel López Obrador. Multiva a semnat în martie 2014 un contract cu Top Life Servicios pentru instalarea bancomatelor Intacash în orașele turistice din statul Quintana Roo; în Puerto Vallarta, Jalisco; Sayulita, Nayarit și Cabo San Lucas, Baja California Sur. Toate locuri înțesate de turiști din întreaga lume. Banca a indicat că nu avea cunoștință despre operațiunile desfășurate de această companie până când proprietarul său, Florian Tudor, a fost arestat la Cancun pe 30 martie 2019 pentru că transporta arme de mare calibru.
Tudor, zis Rechinu, este desemnat de autoritățile mexicane ca lider al bandei. Acest inginer în vârstă de 44 de ani locuia în Italia, unde a fost arestat pentru furtul mai multor camioane de marfă. Vasta operațiune criminală i-a permis să strângă o avere consistentă, care l-a ajutat să se prezinte drept om de afaceri în domeniul imobiliar cu sediul în Cancun. Firma El Tiburon, construită cu ajutărul mâinii sale drepte, un traficant de droguri român pe nume Adrian Constantin Tiugan, care a intrat în Mexic cu documentație falsă, i-a permis să creeze o agenție imobiliară.
Compania Investcun a fost folosită pentru a cumpăra terenuri în zone privilegiate din Cancun. Tudor a construit un conac cu mai multe etaje, cu piscine pe acoperiș și lifturi în acest oraș, unul dintre pilonii turistici din Mexic. Compania este, de asemenea, implicată în dezvoltarea unui proiect rezidențial și a unui teren de golf în Puerto Morelos, o zonă întinsă pe riviera mexicană. Afacerile s-au extins și în alte domenii, precum case de schimb, ceea ce a permis rețelei criminale să spele banii extrasași din conturile turiștilor.
Florian Tudor zis Rechinul
Ancheta jurnalistică, ce a durat opt luni, asigură faptul că Tudor a avut protecția politicienilor mexicani din statul Quintana Roo precum Javier Ocampo, fostul delegat al Procuraturii Generale , astăzi Procuror General, a subliniat guvernatorul statului, Carlos Joaquín González, nota El Pais.
În 2019, Tudor a fost eliberat la scurt timp după arestare, datorită unei ordonanțe, în ciuda faptului că a fost arestat pentru posesie de arme și a sumei de 500.000 de pesos (23.000 de dolari la cursul de schimb de astăzi). ”Rechinul” a ținut o conferință de presă în martie 2020, în timpul căreia a susținut că ofensiva împotriva sa se datorează refuzului său de a plăti bani fiind extorcat de autoritățile locale. Cu acea ocazie, el a mai spus că a fost torturat în timpul arestării sale și că poliția i-a sustras 67 de milioane de pesos în timpul perchezițiilor proprietăților sale.
Ocampo a fost demis la sfârșitul anului 2019 ca funcționar al Parchetului, dar își menține disponibilitatea de a da declarații împotriva bandei lui Tudor.
Vacanță. Românii, gata să meargă la capătul lumii ca să scape de carantină
Omul de afaceri român se află în centrul atenției FBI. Agenții americani s-au întâlnit la București cu omologii lor români și mexicani în mai 2019 pentru a coordona o investigație majoră care a expus frauda organizației lui Tudor cu clonarea cardurilor. FBI urmărea o serie de acțiuni similare care fuseseră făcute la bancomatele din New York. În ianuarie a acestui an, Parchetul Român a oficializat acuzațiile de crimă organizată împotriva lui Tudor, care rămâne în libertate și care luptă acum pentru cu autoritățile locale care l-au cercetat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.