Modificările vizează includerea perioadelor de cotizare realizate în străinătate în calculul punctelor de stabilitate, conform Regulamentului (CE) nr. 883/2004.
Situația actuală
Conform Legii nr. 360/2023, care va intra în vigoare la 1 septembrie 2024, punctele de stabilitate sunt acordate pentru stagiile de cotizare care depășesc 25 de ani:
0,50 puncte pentru fiecare an realizat peste 25 de ani.
0,75 puncte pentru fiecare an realizat peste 30 de ani.
1 punct pentru fiecare an realizat peste 35 de ani.
Totuși, legea nu specifică dacă aceste puncte se aplică și perioadelor de cotizare realizate în alte state membre ale UE. Această lacună legislativă poate dezavantaja cetățenii care au muncit în afara României și solicită pensia comunitară.
Exemplu de calcul
Un cetățean român care a lucrat 25 de ani în România și 10 ani în Italia, având un salariu mediu, se întoarce la vârsta de 65 de ani și solicită pensia comunitară. România va calcula pensia pentru cei 25 de ani astfel:
Valoarea punctului de pensie (VPR) = 81 lei
Număr total de puncte (Nr. pct) = 25 (fără puncte de stabilitate pentru perioada din Italia)
Pensia rezultată = 25 x 81 = 2.025 lei (aproximativ 400 euro)
Dacă ar fi recunoscute punctele de stabilitate pentru anii lucrati în Italia:
6,25 puncte de stabilitate
Valoarea teoretică a pensiei pentru 35 ani (inclusiv punctele de stabilitate) = (35+6,25) x 81 = 3.341 lei (aproximativ 567 euro)
Pensia pro-rata (proporțională) = 3.341 lei x 25 ani / 35 ani = 2.386 lei
Modificarea ce urmează să fie adusă legii
Modificarea propusă prevede includerea explicită a perioadelor de cotizare realizate în alte state membre UE în calculul punctelor de stabilitate, pentru a respecta principiul cumulării perioadelor de asigurare din Regulamentul (CE) nr. 883/2004. Aceasta va elimina discriminarea și va asigura un tratament egal pentru toți cetățenii români, indiferent de locul în care și-au desfășurat activitatea profesională.
Impactul modificării va fi unul benefic
Este vorba despre tratamentul egal pentru toți cetățenii români care au lucrat în alte state membre UE vor beneficia de aceleași drepturi la pensie.
Procesul de calcul al pensiilor va fi echitabil și transparent, incluzând toate perioadele de cotizare.
Inițiatorii modificării legislative spun, în expunerea de motive, că sistemul de pensii va fi corectat pentru a reflecta contribuțiile întregii cariere a beneficiarilor.
Documentul mai spune că este necesară îmbunătățirea schimbului de informații între autoritățile din diferite state membre UE pentru verificarea perioadelor de cotizare.
În conluzie, se spune în expunerea de motive, este necesară o intervenție legislativă urgentă pentru a corecta inechitățile actuale și pentru a alinia legislația națională cu principiile europene privind securitatea socială. Astfel, toți cetățenii români vor putea beneficia de drepturile cuvenite, reflectând întreaga lor carieră contributivă, inclusiv perioadele de muncă în alte state membre ale Uniunii Europene.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.