Un reprezentant al unei mari bănci din România a explicat că în luna februarie românii s-au înghesuit să facă refinanțări. Sunt 2 motive: Scumpirea materialelor de construcții, dar și pentru că mulți români au câteva 3,4 credite și le strâng într-unul singur pentru o rată mai mică.
"Se fac multe refinanțări. Au mai multe credite și le strângă într-unul singur. E rata mai mică pe cinci ani.", a declarat interlocutorul nostru.
Scumpirea materialelor de construcții - Motivul principal al românilor pentru refinanțare
"Acum că se încălzește timpul toți fac refinanțări, mai fac câte o schimbare la casă. Cele mai multe le-am avut în luna februarie, pentru renovări, oamenii chiar fac refinanțări. Majoritatea clienților s-au plâns că vor să facă refinanțare pentru că s-au scumpit materialele de construcții și nu mai pot face reparații la casă."
Ce este creditul de refinanțare
Ai luat un credit ipotecar, de construcție sau chiar de nevoi personale și, după ce ani la rând te-ai descurcat cu ratele, constați că dobânzile au crescut prea mult, că au apărut diverse cheltuieli neprevăzute care ți-au dat bugetul peste cap și, pur și simplu, simți că ești îngropat în datorii? Într-o astfel de situație, refinanțarea poate fi văzută ca pe un proces prin care înlocuiești unul sau mai multe împrumuturi vechi cu unul nou, în condiții avantajoase, astfel încât să-ți reduci plățile lunare sau ratele dobânzilor sau să obții sume suplimentare de bani.
ING, mesaj pentru români: NU faceţi acest lucru! Consecinţe grave. Ce este un "money mule"
Cele mai importante caracteristici ale unui astfel de instrument financiar se referă la:
rata lunară – este stabilită de comun acord, atunci când semnezi noul contract cu instituția la care aveai creditul/creditele inițiale sau cu un competitor al acesteia, unde ai găsit condiții mai avantajoase pentru tine;
perioada de rambursare – se poate stabili de comun acord, ca perioada de rambursare să fie aceeași sau diferită față de cea a creditului inițial;
condițiile de creditare – sunt diferite față de cele din cazul creditului inițial, în funcție de noile tale nevoi;
accesarea creditului de refinanțare – poți contracta un astfel de credit la instituția al cărei client ești deja sau poți să îl soliciți de la alte bănci, dacă ajungi la concluzia că poți beneficia de condiții de creditare mai bune.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.