Publicitate
Ministerul Dezvoltării a aprobat procedura de restituire, de către organele fiscale locale, a sumelor de bani achitate de cetățeni, care reprezentă amenzi contravenționale pentru necompletarea formularului digital de intrare în România (PLF).
Potrivit MDLPA, cetățenii sancționați contravențional care au achitat amenda trebuie să depună o cerere la direcția de taxe și impozite din cadrul primăriei de domiciliu, pentru restituirea sumelor achitate, în termen de 90 de zile începând de miercuri, 17 august.
Cum ceri bani
Pentru ca cererile să fie procesate rapid, acestea trebuie însoțite de procesul verbal de constatare a contravenției și documentul de plată. Cererea trebuie să cuprindă următoarele elemente:
- numele și prenumele solicitantului;
- codul numeric personal;
- domiciliul solicitantului;
- suma și natura creanței solicitate la restituire;
- codul IBAN aferent contului în care se solicită restituirea, în cazul în care nu se optează pentru restituirea sumei în numerar;
- banca la care este deschis contul în care se solicită restituirea sumei.
Cererile pot fi depuse în format fizic, electronic (e-mail/Spațiu Virtual Privat) sau prin împuternicit.
Sumele pot fi restituite în contul comunicat de contribuabil, în numerar la casieriile organelor fiscale locale sau vor fi scăzute din alte datorii fiscale, dacă acel contribuabil are de achitat impozite pe clădiri, impozite pe terenuri, impozite pe mijloacele de transport, etc. Termenul de soluționare este de maximum 45 de zile de la depunerea acestora.
Ce se întâmplă cu amenzile neplătite
În cazul celor care au primit amendă contravențională pentru necompletarea formularului PLF, dar care nu au achitat amenzile, acestea se anulează și se scad din evidențele organelor de executare fără a fi nevoie de depunerea cererii completate.
Procedura restituirii acestor amenzi a fost publicată, pe pagina Ministerului Dezvoltării, în transparență decizională, din 4 august, și au fost consultate structurile asociative ale autorităţilor administraţiei publice locale.
Formularele de localizare a pasagerilor (PLF) a fost utilizat în ţara noastră în perioada 20 decembrie 2021 - 11 martie 2022, pentru a facilita şi eficientiza anchetele epidemiologice specifice pandemiei.
Inițial, amenzile pentru necompletarea PLF au fost cuprinse între 2.000 și 3.000 de lei, iar în februarie Guvernul a redus pragul minim al amenzii la 500 de lei, după ce mulți români au acuzat că au fost sancționați pe nedrept.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.