Șefa CNAS, Adela Cojan, a anunțat că, începând cu noul contract-cadru din 2023, cei care nu se prezintă la medicul de familie pentru serviciile medicale de prevenţie ar putea fi sancţionaţi.
"De la 1 aprilie, programul-cadru şi normele de aplicare vor fi modificate. Bugetul alocat asistenţei medicale primare a cunoscut o suplimentare consistentă, aproape fără precedent, cu 22%. Interesul CNAS este de a lărgi pachetul de servicii de bază şi de a mai diminua din ceea ce înseamnă 'plata per capita'. Începând cu noul contract-cadru, din anul 2023, vrem să implementăm, în special, pachetele de prevenţie, care vor deveni obligatorii şi ne gândim inclusiv la elemente sancţionatorii (...) pentru cei care nu vin să îşi efectueze serviciile de prevenţie. Încercăm să responsabilizăm populaţia în legătură cu propria sănătate. Se practică în multe ţări, asociaţiile de pacienţi ne cer acest lucru, să începem să-i sancţionăm pe cei care nu se prezintă la serviciile de prevenţie. Va intra în atenţia noastră odată cu noul contract-cadru din 2023", a spus Cojan la Senat, la dezbaterea "Hepatitele virale post-pandemie - drumul spre eliminare, o provocare".
La masa rotundă organizată de Comisia de sănătate din Senat în parteneriat cu Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice, medici, pacienţi şi reprezentanţi ai instituţiilor statului au explicat, joi, paşii care trebuie urmaţi pentru eradicarea hepatitelor virale.
Citește și UE ne face viața mai ușoară la medic
Și pentru că vorbim de amenzi, merită amintit că, potrivit noilor reglementări, firmele care nu se conformează obligației a accepta plata cu cardul bancar, deși ar trebui s-o facă, să poată fi sancționate cu amenzi ce merg de la 20.000 la 50.000 de lei. De precizat că rămâne mai departe în vigoare prevederea conform căreia firmele riscă o amendă între 5.000 și 7.500 de lei pentru refuzul acceptării plăților cu cardul.
În al doilea rând, firmele trebuie să accepte inclusiv plățile cu carduri bancare preplătite, nu doar cu carduri de debit și de credit, dacă realizează anual o cifră de afaceri mai mare de 50.000 euro (echivalent în lei).
În al treilea rând, cei care depășesc respectiva cifră de afaceri sunt obligați să accepte plăți și prin aplicații de plăți electronice - fie suplimentar POS-ului, fie ca alternativă la acesta. Până acum, această precizare legată de aplicații nu era trecută în legislație.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.