În acest context, el a asigurat că, anul acesta, România nu riscă să fie retrogradată în categoria țărilor nerecomandate investitorilor („junk”), în ciuda înrăutățirii perspectivelor economice de către agențiile de rating.
Guvernul promite stabilitate economică
„Este exclus să ajungem la 'junk'. Ne uităm la indicatorii economici, la dezvoltarea economică, la soliditatea economiei românești, la bugetul construit pe un deficit de 7% și la angajamentul Guvernului. Exclud această posibilitate”, a afirmat ministrul Finanțelor, în briefingul de presă de după ședința în care a fost adoptat proiectul de buget pentru 2025.
Tanczos Barna a recunoscut că Guvernul a recepționat semnalele negative transmise de agențiile internaționale de rating, care au înrăutățit perspectivele pentru România la „negativ” în ultimele două luni. Din acest motiv, autoritățile au decis să stabilizeze deficitul bugetar și să inițieze o reducere treptată a acestuia.
„Am luat măsuri clare pentru a stabiliza deficitul și a-l reduce treptat, an de an. Acesta este răspunsul nostru la semnalele negative primite”, a subliniat ministrul.
Vizite de curtoazie
Ministrul Finanțelor a precizat că vizitele oficialilor internaționali, programate săptămâna viitoare la București, vor avea un caracter de curtoazie și nu vor include recomandări scrise pentru România.
„Sunt întâlniri de prezentare și analiză economică, în special în contextul schimbărilor de conducere la nivelul instituțiilor internaționale. Banca Mondială nu va aduce un raport, ci va fi o întâlnire axată pe perspectivele pentru 2025 și pe angajamentele financiare stabilite cu Comisia Europeană pentru următorii șapte ani”, a explicat Tanczos Barna.
Misiune FMI la București în februarie
În acest context, o echipă a Fondului Monetar Internațional (FMI) va efectua o vizită la București între 3 și 7 februarie. Misiunea va fi condusă de Joong Shik Kang, care l-a înlocuit recent pe Jan Kees Martijn ca șef al delegației FMI în România.
Potrivit unui comunicat transmis de FMI, delegația se va întâlni cu oficiali ai noului Guvern și ai Băncii Naționale a României pentru a analiza evoluțiile financiare și economice recente și pentru a actualiza perspectivele macroeconomice.
Deși România nu are în prezent un acord de finanțare cu FMI, instituția evaluează anual economia țării în baza consultărilor prevăzute de Articolul IV. Acest proces, obligatoriu pentru toate statele membre, urmărește să analizeze situația economică și financiară națională și să ofere recomandări privind politicile monetare și fiscale necesare pentru menținerea stabilității economice.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.