Volumul total al schimburilor comerciale româno-turce a fost de 9,4 miliarde dolari în 2022, în creştere cu 12,5% faţă de anul precedent, informează Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB).
Din această sumă, 3 miliarde de dolari reprezintă export (-3,9%) şi 6,4 miliarde de dolari import (+22,2%). La 31 decembrie 2022, în România erau înregistrate 17.602 firme cu capital turcesc (locul 3) cu un capital social subscris în valoare de 0,95 miliarde dolari, care plasează Turcia pe locul 14 între statele investitoare în ţara noastră.
Potrivit unui comunicat al CCIB, la sediul Camerei bucureştene, a avut loc o întâlnire a preşedintelui acesteia, Iuliu Stocklosa, cu o delegaţie a companiei Guriş Construction and Engineering Co. Inc. din Ankara (Republica Turcia).
Principalul obiectiv al întrevederii a vizat identificarea unor oportunităţi de colaborare cu parteneri români, în vederea realizării de investiţii îndeosebi în industria chimică şi a energiei verzi. La întâlnire a participat reprezentantul firmei ArgesConcept, membră CCIB, parteneră a grupului turcesc.
În deschidere, preşedintele CCIB a vorbit despre mediul economic al Capitalei, precum şi despre activitatea Camerei, cu accent pe gama largă de servicii oferite companiilor, inclusiv celor străine, şi pe strategia de relaţii externe. În acest context, a punctat relaţiile deosebite dezvoltate de Camera bucureşteană cu instituţiile guvernamentale cu rol în promovarea relaţiilor economice şi comerciale internaţionale, cu diplomaţii români din străinătate, dar şi cu cei străini, acreditaţi în România.
Totodată, Iuliu Stocklosa a exprimat interesul privind dezvoltarea relaţiilor economice şi comerciale cu Republica Turcia, o dovadă în acest sens fiind cele şapte acorduri de cooperare încheiate de CCIB cu organizaţii similare din această ţară. În context, a subliniat întreaga deschidere în ceea ce priveşte susţinerea colaborării bilaterale.
Cu acest prilej, reprezentanţii Guriş Construction and Engineering Co. Inc. au făcut o prezentare extinsă a principalelor domenii în care echipa are o experienţă relevantă, cu accent pe: sectorul energetic (construcţie de centrale geotermale, eoliene, solare şi hidrocentrale), realizarea de investiţii orientate spre export şi construcţii.
Înfiinţat în 1958, Guriş operează în diverse regiuni din Turcia, dar şi în străinătate (Orientul Mijlociu, Asia Centrală, Africa de Nord, Balcanii de Vest). Potrivit conducătorului delegaţiei, Mustafa Yilmaz, Guriş intenţionează să investească în România într-o fabrică de răşini epoxidice, context în care a exprimat interesul de a identifica în ţara noastră un furnizor de glicerină, materie primă de bază pentru produsul finit.
Totodată, a precizat că sunt avute în vedere şi alte investiţii în România, Guriş dorind să se implice şi în procesul de reconstrucţie a Ucrainei, inclusiv prin acţiuni de cooperare cu firme româneşti.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.