Costuri mai mari pentru împrumuturile României
Statul român oferă obligațiuni pe cinci ani în euro cu o primă inițială de aproximativ 330 de puncte de bază peste midswaps, precum și o emisiune pe nouă ani cu un randament de 420 de puncte de bază peste midswaps, potrivit unor surse citate de agențiile financiare. De asemenea, România lansează și titluri în dolari pe 12 ani, cu o primă de 325 de puncte de bază peste titlurile de trezorerie americane, scrie Bloomberg.
Deficit bugetar și nevoia urgentă de finanțare
Această emisiune de obligațiuni are loc după ce guvernul de la București a aprobat un buget care își propune să reducă deficitul bugetar de la 8,5% la 7% din PIB în 2025, în principal printr-un control mai strict al cheltuielilor. Totuși, România rămâne unul dintre cei mai mari emitenți de datorie externă din regiune, având în plan împrumuturi externe de 13 miliarde de euro în acest an, după un record de 18 miliarde de euro în 2024.
Piața emergentă, sub presiune globală
Lansarea obligațiunilor vine într-un moment dificil pentru piețele emergente, afectate de deciziile fostului președinte american Donald Trump, care a reintrodus tarife comerciale dure, determinând un val de vânzări în rândul activelor riscante.
În total, necesarul brut de finanțare al României este estimat la 231 de miliarde de lei (48 miliarde de dolari), dintre care mai mult de jumătate va fi acoperit din piața internă, inclusiv prin titluri de stat destinate investitorilor de retail.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.