Digitalizarea, între urgență și vulnerabilitate: cazul Transilvaniei
România a fost la un pas de un blackout regional, însă l-a evitat nu datorită digitalizării, ci, paradoxal, din cauza lipsei acesteia. „Distribuția nu era digitalizată, era un nene care a trebuit să apese un buton manual”, a relatat senatorul Istvan-Lorant Antal în cadrul evenimentului Digital Innovation Summit Bucharest (DISB) 2025. Potrivit acestuia, incidentul a avut loc anul trecut, în contextul unor atacuri cibernetice periculoase care au vizat companiile de distribuție a energiei electrice.
„Digitalizarea în domeniul energiei este o provocare imensă, dar este esenţială. Trebuie să punem un accent major pe securitatea cibernetică”, a spus Antal. Oficialul a subliniat că lipsa unui cadru clar și coerent în acest domeniu a lăsat România vulnerabilă în fața atacurilor digitale.
„România, în ceață” când vine vorba de securitate cibernetică
Senatorul a atras atenția că între 2019 și 2023, România nu a avut o strategie energetică, ceea ce a dus la un haos administrativ și lipsă de coordonare între actorii din domeniu. „Fiecare companie a făcut ce a putut, cum a putut și când a putut. Securitatea cibernetică fiind o condiție cheie, era nevoie de o strategie. Abia anul trecut, la inițiativa ministrului Energiei, Sebastian Burduja, a fost adoptată una, cu accent pe investiții în securitate cibernetică.”
Paradoxul major, a explicat Antal, este că investițiile în acest domeniu nu sunt recunoscute oficial de către Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). „Companiile nu fac aceste investiții, pentru că nu sunt case de binefacere. Dacă ANRE nu recunoaște aceste costuri, ele nu le pot include în tarife și le evită.”
Atacatorii cibernetici nu mai au nevoie de pașaport
Oficialul a insistat că riscurile sunt reale și globale. „Trăim într-o lume în care atacatorii cibernetici nu mai au nevoie de pașaport, ci doar de un laptop. Pot ataca din orice colț al lumii infrastructurile critice”, a avertizat el.
În contextul în care România se pregătește să devină, din 2027, cel mai mare producător de gaze naturale din Uniunea Europeană, cu investiții masive în transport și operare, riscurile de securitate cresc proporțional. „Nu putem să ne lăsăm vulnerabili în fața unor astfel de amenințări. Digitalizarea este un must-have.”
Digital Innovation Summit Bucharest (DISB) este organizat de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică (ICI Bucureşti), în perioada 8–11 aprilie, la Palatul Parlamentului. Ediția din acest an reunește peste 200 de speakeri din peste 30 de țări și pune accent pe inovație, digitalizare și securitate în sectoare strategice.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.