Potrivit Eurostat, preţul pâinii în UE era, în medie, cu 18% mai mare decât în luna august 2021. "Aceasta este o creştere uriaşă comparativ cu luna august 2021, când preţul la pâine a fost, în medie, cu 3% mai mare decât în luna august 2020", a informat Eurostat.
Însă unele ţări UE au fost afectate mai mult decât altele. Cele mai mari creşteri ale preţului pâinii au fost înregistrate în Ungaria (cu un avans de 66% în luna august 2022 comparativ cu luna august 2021), urmată de Lituania (33%), Estonia şi Slovacia (ambele cu 32%). La polul opus, cele mai mici creşteri ale preţurilor pâinii au fost înregistrate în Franţa (8%), Luxemburg şi Ţările de Jos (ambele cu 10%).
Eurostat spune că pâinea, legumele şi carnea, alimentele în general au devenit mai scumpe, o creştere deosebită fiind înregistrată la uleiul de gătit şi grăsimi. Această evoluţie este cauzată în special de invazia rusă în Ucraina, care a perturbat semnificativ pieţele globale în condiţiile în care Rusia şi Ucraina sunt mari exportatori de cereale, oleaginoase (în special floarea soarelui) şi îngrăşăminte.
Citește și Petre Daea confirmă: Pâinea se va scumpi în România
"Grâul este mai scump acum pentru că s-a produs mai scump. Eu nu sunt adeptul celor care spun că piaţa face preţul. Nu, piaţa stabilizează preţul, dar preţul este făcut din elementele de cost, iar fermierii lucrează cu o motorină mai scumpă, cu îngrăşăminte mai scumpe, cu insectofungicide mai scumpe, cu forţă de muncă mai scumpă. (...) Fermierii sunt extrem de ponderaţi în a solicita preţuri mari. Ei nu solicită preţuri mari că doresc, ei solicită doar preţul prin care să poată să îşi recupereze cheltuielile pe care le-au făcut, în aşa fel încât să poată lucra în continuare terenul respectiv. Pentru că, dacă se opreşte producătorul, sigur că nu avem pâine în România. Şi să nu oprim producătorul, să avem pâine în România - e adevărat, mai scumpă, datorită procesului tehnologic şi elementelor de cheltuieli respective, care se înmănunchează în costul de producţie la sfârşitul realizării produsului ca atare", a declarat Daea .
Citește și De ce nu scade prețul pâinii. Mircea Coșea explică
”La noi în țară situația este diferită, nu prea ține cont de piața mondială, pentru că noi avem alți factori care influențează prețul [...] prețul energiei și prețul transportului și aș mai adăuga că prețul îngrășămintelor, care a crescut foarte mult, iar în acest an recolta de grâu, deși este mai mică decât în anii trecuți, conform aprecierilor Ministerului Agriculturii, totuși avem un excedent de 2,5 - 3 milioane de tone, ceea ce este foarte bine. Dar vedeți, acest excedent nu influențează prețul pâinii. Adică este un paradox! Noi avem un excedent de grâu, dar prețul pâinii crește, pentru că industria de panificație nu are niciun fel de stimulent din partea statului de a- și reduce costurile. Prețul energiei nu s-a reglat, iar din primăvară, când vom ieși din plafonare, va fi și mai ridicat. Nu reușim să reluăm producția de îngrășăminte după lockdown-ul de anul trecut, ca urmare a prețului gazului”, a apreciat profesorul de economie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.