În primul trimestru din 2021, statele membre cu cele mai scăzute rate ale locurilor de muncă vacante erau Grecia (0,3%), Spania (0,7%), Slovacia, Bulgaria, Portugalia şi România (toate cu 0,8%), în timp ce ţările membre cu cea mai ridicată rată a locurilor de muncă vacante au fost Cehia (5%), Belgia (3,5%) şi Olanda (3%).
În zona euro, rata locurilor de muncă vacante a fost de 2,1% în primul trimestru din 2021, în creştere de la 1,9% în precedentele trei luni, şi 1,8% în perioada similară din 2020.
Comparativ cu situaţia din primul trimestru din 2020, rata locurilor de muncă vacante a scăzut în opt state membre, a rămas stabilă în cinci şi a urcat în 12 ţări membre. Cele mai mari scăderi s-au înregistrat în Cehia şi Luxemburg (ambele cu 0,7 pp) şi Suedia (0,4 pp), iar cele mai importante creşteri în Italia (0,8 pp), Lituania (0,5 pp) şi Olanda (0,4 pp).
Citește și Condiții deosebite de muncă, eliminate? Ce urmează
Pe sectoare de activitate, în România, rata locurilor de muncă vacante în primul trimestru din 2021 era de 0,7% în industrie, construcţii şi în servicii. La nivelul Uniunii Europene, rata locurilor de muncă vacante era de 1,9% în industrie şi construcţii şi de 2,1% în servicii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.