Potrivit unui comunicat al ministerului de resort remis AGERPRES, şeful de la Economie a avut luni, la Bruxelles, o serie de întrevederi de lucru cu Margrethe Vestager, vicepreşedinte executiv şi comisar european pentru concurenţă, Kadri Simson, comisar european pentru energie şi Thierry Breton, comisar european pentru piaţa internă.
Pe agenda discuţiilor au fost abordate subiecte precum Compania Naţională a Uraniului, Complexul Energetic Oltenia, Complexul Energetic Hunedoara dar şi priorităţile Comisiei Europene în domeniul Energiei, Acordul Verde European şi Mecanismul pentru o Tranziţie Echitabilă (Just Transition Mechanism), Planurile Naţionale Integrate Energie-Schimbări Climatice (NECPs) şi alte subiecte de interes.
Din componenţa delegaţiei condusă de ministrul Economiei a făcut parte şi Niculae Havrileţ, secretar de stat în cadrul ministerului.
Executivul comunitar a aprobat, luni, o schemă de sprijin public prin care România va acorda 53 de milioane de euro pentru staţii de reîncărcare a vehiculelor cu emisii scăzute, măsura respectând normele UE privind ajutoarele de stat.
Potrivit Comisiei Europene, măsura va contribui la reducerea emisiilor de CO2 şi a altor emisii poluante, fără a distorsiona în mod nejustificat concurenţa pe piaţa unică.
"România va contribui la combaterea schimbărilor climatice, în conformitate cu obiectivele stabilite de Pactul Ecologic European. Această schemă va reduce emisiile nocive generate de autovehicule şi va îmbunătăţi sănătatea cetăţenilor, fără a distorsiona în mod nejustificat concurenţa", a declarat vicepreşedintele Comisiei Europene, Margrethe Vestager.
Germanii cer reglementarea prețurilor pentru încărcarea mașinilor electrice
Se preconizează că schema, care va avea un buget de 53 de milioane euro şi va acoperi perioada 2020 - 2025, va stimula investiţiile în staţii de reîncărcare a vehiculelor hibride şi a vehiculelor electrice cu baterie din România. Aceasta va acoperi zonele urbane, suburbane şi rurale şi îşi propune să dezvolte o reţea de staţii de reîncărcare pe întreg teritoriul ţării.
Schema este deschisă tuturor operatorilor economici care îndeplinesc anumite criterii, de exemplu în ceea ce priveşte echiparea cu prize. Beneficiarii vor fi selectaţi printr-o procedură deschisă şi transparentă de ofertare, iar sprijinul va fi acordat sub formă de granturi.
Comisia a evaluat măsura de ajutor în temeiul normelor privind ajutoarele de stat, în special articolul 107 alineatul (3) litera (c) din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene, care permite statelor membre să sprijine dezvoltarea anumitor activităţi economice de interes comun, în anumite condiţii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.